Рецепт згущеного молока росіяни… вкрали

 

Згущене молоко винайшли задовго до появи СРСР. Це зробив паризький кондитер і виноторговець Ніколя Франсуа Аппер — він створив кілька видів консервованих продуктів, зокрема й концентроване молоко. Аппер навіть написав книгу «Мистецтво консервування рослинних і тваринних субстанцій на довголітній період». Пізніше, у середині XIX століття, американський промисловець Гейл Борден відкрив спосіб вакуумного згущення молока і в 1858 році почав випускати промислові консерви — згущене молоко з цукром. У Росії виробництво згущеного молока почалося наприкінці XIX століття — в 1881 році був відкритий невеликий завод із виробництва згущеного молока, але продукція спершу не користувалася популярністю. Сяк-так справа зрушила з місця з початком російсько-японської війни — саме тоді з’явилося згущене молоко в біло-синіх металевих банках, яке виробляли на кондитерських фабриках. Найцікавіше те, що з приходом до влади більшовиків технологія була повністю втрачена.

Ба більше, рецепт і секрет «найсмачнішого радянського згущеного молока» запозичив у  США Анастас Мікоян, який в 1936 році перебував там у діловому турне і привіз у СРСР чимало різних технологій — від найсмачнішого в світі радянського морозива до промислового виробництва котлет. Ось вам і весь секрет: «найкраще в світі радянське згущене молоко» виявилося американським — у СРСР просто привезли устаткування. Крім того, із середини ХХ століття шведська фірма «Альфа-Лаваль» підтримувала із СРСР міцні контакти. Із 1950-х років по середину 1970-х «Альфа-Лаваль» поставила обладнання для 17 молочних комбінатів, 10 автоматизованих заводів, 10 автоматичних ліній для виробництва сиру й згущеного молока.

Олена РІФЕНШТАЛЬ

Газета "Вечірня Полтава"
Переглядів: 14 | Коментарів: 1


Додати новий коментар

Зображення користувача Xvmefw.

buy calcitriol 0.25mg pill <a href="https://rocaltrtn.com/">calcitriol cost</a> calcitriol cost