Учені виявили, що оливкова олія, яка традиційно вважається корисним для здоров’я продуктом, поступилася свинячому салу при порівнянні характеристик. Зокрема виявилося, що сало (а також вершкове масло) набагато кращі для використання в приготуванні гарячої їжі, — передає «Панночка».
Різницю в користі сала й оливкової олії встановили вчені з Університету Де Монтфорта в Англії. Дослідники заявили, що хоча користь олії добре відома, готувати на такій олії, як оливкова, кукурудзяна й соняшникова, — шкідливо для здоров’я.
«Краще використовувати для приготування їжі свиняче сало або вершкове масло», — резюмували автори дослідження.
На користь цього свідчать результати 20-річного дослідження з вивчення складу хімічних речовин, які виділяються в процесі нагрівання різних харчових жирів. Фахівці дійшли висновку, що під час приготування на олії відбувається виділення альдегідів — речовин, вплив на організм яких пов’язаний із підвищеним ризиком розвитку раку, хвороб серця й пригнічення мозкових функцій.
«У рибі, приготовленій на соняшниковій або кукурудзяній олії, міститься в 200 разів більше токсичних альдегідів, ніж дозволяють стандарти безпеки», — навели приклад автори дослідження.
Учені пояснюють, що отримані ними відомості не свідчать про безумовну шкоду олії. Головна користь цього продукту полягає в тому, що він містить поліненасичені жирні кислоти — важливий елемент для повноцінного харчування людини. Проблема в тому, що при нагріванні ці компоненти виділяють більше токсичних сполук, ніж мононенасичені жирні сполуки, які є у таких продуктах, як сало, вершкове масло або кокосова олія, коментують учені. При цьому особливу небезпеку становить те, що зазначені сполуки мають властивість накопичуватися в організмі, нарощуючи свій шкідливий вплив на здоров’я.
Через це для страв, що передбачають обробку при високих температурах, краще використовувати тверді жири, переконані фахівці.
Додати новий коментар
Npwdbc
4.11 2022 - 5:40
Посилання
calcitriol 0.25mg cheap <a