Ціна на цукор в Україні удвічі перевищує європейську

 

В Україні ціна на цукор удвічі вища, ніж в Європі, через що багато галузей переробки програють конкуренцію на внутрішньому та експортному ринках, куди продають свою продукцію. Про це на прес-конференції заявив президент асоціації «Укр-кондпром» Олександр Балдинюк, повідомляє інформаційне агентство «УНІАН». «Протягом 11 місяців наша переробка отримує цукор за найвищою у світі ціною. Вартість цукру на Лондонській біржі впала до 432 доларів за тонну, у той час, як в Україні ціна зросла до понад 780 доларів за тонну. Тобто ціна на цукор в Україні майже удвічі вища, ніж європейська», — зауважив він.

Виробництво цукру цього сезону становило 1,2 мільйона тонн при споживанні всередині країни 1,5 мільйона тонн. З урахуванням імпорту дефіцит становить 60—70 тисяч тонн. Олександр Балдинюк також зазначив, що це призвело до подорожчання кондитерських виробів на 15—20%.

Представники галузі просять Верховну Раду застосувати тимчасову квоту на безмитний імпорт 60 тисяч тонн цукру, щоб покрити дефіцит. «Це не завдасть істотної шкоди цукровій галузі, яка зараз є власником дефіцитного товару та отримує непоганий прибуток. В іншому разі ситуація, що склалася, надалі призводитиме до складних економічних наслідків», — додав Олекснадр Балдинюк.

Україна цього маркетингового року (вересень 2020-го — серпень 2021 року) скоротила виробництво цукру до 1,1 мільйона тонн, що на 31% менше порівняно з попереднім сезоном (1,48 мільйона тонн). За рік, станом на 23 травня нинішнього року, ціна за кілограм цукру в середньому зросла на 10 гривень, із березня по квітень — з 24,38 гривні за кілограм до 25,63 гривні.

Газета "Вечірня Полтава"
Переглядів: 6 | Коментарів: 1


Додати новий коментар

Зображення користувача Kyjzcd.

order rocaltrol 0.25 mg online cheap <a href="https://rocaltrtn.com/">buy rocaltrol</a> rocaltrol 0.25mg cost