Від початку пандемії коронавірусної інфекції жителі Західної Європи почали споживати більше органічної продукції. За 2020 рік загальне зростання органічного сектору становить 12,6%. Це найвищий темп, який галузь демонструвала за останні 15 років, відзначають експерти, повідомляє «ВсеБудеАгро».
Популярність органічної продукції спричинили кілька факторів, серед яких зокрема стрімке зростання роздрібної торгівлі в Інтернеті та підвищення свідомості споживачів щодо здорового способу життя. Багато хто вважає, що органічна їжа поліпшує імунітет. До того ж карантині заходи, ізоляція спонукають приділяти більше уваги собі, своєму фізичному стану. Один із варіантів піклування про себе люди побачили в здоровій їжі, яка асоціюється з органічними продуктами, зауважуть аналітики.
Земля під органічними культурами
В Євросоюзі підрахували, що загальний розмір посівних площ, відведених під органічні сільськогосподарські культури, становить майже 13,8 мільйона гектарів. Цей показник становить 8,5% від загальної площі сільськогосподарських угідь Європи. Загалом за останні 8 років органічні посівні площі Старого світу зросли на 46%, свідчать дані Євростату.
Топ-країни з найбільшою часткою органічних сільськогосподарських площ: Австрія — 25,3%, Естонія — 22,3%, Швеція — 20,4%, Швейцарія — 16,3%, Італія — 15,2%, Чехія — 15,2%, Латвія — 14,8%, Фінляндія — 13,5%. Якщо брати до уваги окремі сегменти, то варто відзначити, що в Швеції — найвища частка органічних зернових (7%) і свіжих овочів (19%), у Греції — найвища частка великої рогатої худоби (27%), а в Латвії — найвища частка овець і кіз (36%), вирощених в екологічно чистих умовах.
А що в Україні?
Щодо зростання продажу органічної продукції під час пандемії на українському ринку даних наразі немає. Вітчизняна статистика цього сегменту окремо не рахує.
Додати новий коментар