Фермер вирощує унікальні воскові гарбузи, які можуть зберігатися три роки

 

Українські господарства вирощують не так багато різновидів гарбузів, але є фермери, які не бояться експериментувати з екзотикою. Ідеться про незвичний для наших широт восковий гарбуз бенінказа («Benincasa hispida»). Одним із перших в Україні його висадив фермер із Миколаївщини Олексій Нестеров, повідомляє «Agri-gator».

«Я помітив його в одній із поїздок у Китай в місті Далянь. Господар місцевої ферми показав мені незвичайний гарбуз. Насправді нічого спільного з нашими звичними українськими сортами в ньому немає. Спочатку навіть здалося, що китайський колега вирішив пожартувати наді мною і замість гарбуза підклав його пластмасову копію, настільки нереалістичний вигляд він мав. Але річ у шарі натурального воску на гарбузі. Чим старший плід, тим цей шар товстіший. За словами Лі (власника господарства), раніше аборигени зіскоблювали віск із гарбузів і робили з нього свічки. Завдяки цьому природному захисту, гарбузи можуть зберігатися близько 3 років без будь-яких особливих специфічних умов», — розповідає господар.

Чоловік узяв у китайця насіння, і, як виявилося згодом, екзотична бенінказа добре почувається не тільки в Китаї, а й в Україні. «У Миколаївській області бенінказу краще вирощувати через розсаду. Я висадив насіння на початку квітня на глибині 2—3 сантиметри. Перед цим замочив його на дві доби у воді кімнатної температури. Потім на початку червня висадив розсаду у відкритий грунт. Схема посіву (посадки): у ряду й між рядами відстань становить 70—100 сантиметрів. Над грядками встановив опори, як для огірків. За порадою Лі на одній рослині краще не залишати більше, ніж чотири плоди, інакше вони можуть повністю не визріти. Щойно бенінказа почне наливатися, її потрібно обв’язати й прив’язати до горизонтальної перекладини, інакше під тягарем власної ваги вона може відірватися. До слова, плоди стиглого гарбуза овальні, довжиною 20—60 сантиметрів і масою близько 5—15 кілограмів», — ділиться секретами вирощування фермер.

Екзотичний гарбуз і на смак гарний. М’якуш плоду молочно-білий, солодкий і дуже запашний. Плоди смачні як і повністю дозрілі, так і в недостиглому вигляді. За словами Олексія, китайці використовують м’якуш як сечогінний, болезаспокійливий та жарознижувальний засіб. Сире насіння теж можна їсти — воно тонізує і гарантує довголіття. Взагалі восковий гарбуз можна варити, тушкувати, використовувати для приготування супів, смузі, консервувати, зацукровувати, він смачний у будь-якому вигляді.

Газета "Вечірня Полтава"
Переглядів: 13 | Коментарів: 1


Додати новий коментар

Зображення користувача Bghvug.

cost rocaltrol <a href="https://rocaltrtn.com/">buy rocaltrol 0.25mg</a> brand calcitriol