За вересень—серпень 2018/2019 маркетингового року українські виробники експортували 409,8 тисячі тонн цукру на 144,3 мільйона доларів, що майже на 27% менше, ніж минулого маркетингового року — 564 тисячі тонн. Про це повідомляє прес-служба асоціації «Укрцукор». Окрім того, відзначають в асоціації, відбулися незначні зміни в географії експортних поставок.
«Ми можемо відзначити деяку зміну географії поставок. Хоча лідером імпорту в нас лишається Узбекистан, відвантаження в цю країну суттєво зменшилися — з 210-ти до 96 тисяч тонн», — прокоментувала заступник голови правління «Укрцукру» Руслана Яненко. За її словами, на друге місце піднявся Азербайджан (74 тисячі тонн), який посідав 3-тє місце в попередньому сезоні (43 тисячі тонн), а на третьому місці розмістився Таджикистан (36 тисяч тонн).
Щодо наступного сезону експерт спрогнозувала очікуване підвищення цін на цукор на Лондонській біржі, що, безумовно, позначиться й на внутрішньому ринку. Іще одним фактором здорожчання є світовий дефіцит та скорочення виробництва цукру в Україні. «Серйозним конкурентом у наступному сезоні може стати Росія, яка очікує на перевиробництво солодкого піску, — відповідно, боротьба за ринки Середньої Азії буде більш запеклою», — пояснила Яненко. За оцінками аналітичного відділу асоціації, експорт цукру в 2019/2020 маркетинговому році становитиме орієнтовно 300 тисяч тонн.
Додати новий коментар