На сьогодні ціни на картоплю в Україні лишаються найвищими не тільки в Європі, а й у всій Євразії. Оптова ціна на картоплю нині коливається від 7-ми до 10 грн. за кілограм (28—40 центів). Причому угоди укладаються переважно по 8—9 грн. за кілограм, а в кінці тижня навіть по 8 грн. (32 центи). Крім того, багато виробників відмовлялися продавати картоплю, повідомляє прес-служба Української плодовоовочевої асоціації.
Здавалося б, ціни повинні знижуватися, адже нещодавно почалося збирання пізніх сортів картоплі у професійних господарствах, які вирощують від 10-ти до 500-т і більше гектарів картоплі, та й господарства населення збирання завершили, а значить, пропозиція продукції на ринку нині близька до максимальної. Однак ціни не тільки не знижуються, а й мають тенденцію до зростання. Для порівняння: у Росії нині можна купити картоплю дешевше, ніж в Україні в 2,5 раза, а в Білорусі — вдвічі. Тому недивно, що така істотна різниця в цінах провокує імпорт. І він, за даними аналітиків, продовжує збільшуватися щодня, адже заробіток для трейдера виходить дуже непоганим.
Навіть у Молдові, за даними цінового моніторингу «EastFruit», ціни на картоплю зараз нижчі, ніж у нашій країні. Адже саме Молдова весь минулий сезон була головним ринком збуту для української продукції. Однак зараз Україну на цьому ринку замінять Росія і Білорусь, в яких ціни істотно нижчі. Крім того, це дасть змогу забезпечити зворотне завантаження транспорту, який постачає молдавське яблуко в Росію і Білорусь.
Здається цілком логічним, що висока ціна на картоплю повинна була б відлякати покупця, і попит мав би знизитися, проте все виходить із точністю до навпаки.
«Українські споживачі ще пам’ятають дефіцити радянських часів. Ще свіжішим є спогад про неймовірно високу ціну на цибулю навесні цього року. Тому вони реагують на високі ціни нестандартно — біжать на ринок і намагаються купити більше продукції, ніж зазвичай, що провокує подальше зростання цін», — пояснює економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.
При цьому урожай картоплі в північних регіонах країни цьогоріч був навіть гіршим, ніж не надто хороший урожай роком раніше. Однак площі під неї були дещо розширені, що, по суті, забезпечило такий самий обсяг виробництва. При цьому господарства населення свою картоплю продають цього року дуже неохоче — вони теж пам’ятають, що минулого сезону закупівельні ціни на картоплю у квітні зросли майже вдвічі порівняно з вереснем, і очікують, що цей сценарій повториться знову. У цих умовах уже традиційно активізувалися перекупники — вони намагаються скупити картоплю у населення і закласти її на зберігання в надії продати дорожче в зимовий період.
«Якщо ми проаналізуємо історію цін на картоплю за останні 10 сезонів, порівнюючи оптову ціну в середині квітня з ціною в середині вересня, то побачимо цікаву картину. У п’яти випадках ціна на картоплю у квітні була абсолютно ідентичною ціні на картоплю в середині вересня. Крім того, в одному разі оптові ціни на картоплю у квітні були на 5,5% нижчі, ніж у вересні, а в іншому — ціна зросла лише на 6% у квітні відносно вересня. Тобто в абсолютній більшості випадків (в 70%) ті, хто вважав за краще зберігання картоплі, аніж її продаж у вересні, несли збитки, так як втрати у процесі зберігання абсолютно неминучі. До того ж необхідно витрачатися на догляд за сховищами, їхню оренду (або ж амортизацію), та й гроші, необхідні для закупівлі картоплі (або неодержані внаслідок її нереалізації) в Україні мають чималу вартість», — зауважує керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» Олександр Хорєв.
«Саме в минулому сезоні (2018/2019 рр.) і вийшов найбільший ціновий приріст — картопля подорожчала в середньому до 86% в середині квітня порівняно із серединою вересня. Також у сезоні 2014/2015 років відзначалося підвищення ціни на 54%, однак це був період величезної політичної та макроекономічної нестабільності, і брати його в рахунок, напевно, невірно. Крім того, зростання цін становить 35%, що не дає змоги говорити про можливість високого заробітку на перепродажі картоплі. А значить, чітка вигода від продажу картоплі після зберігання була всього один раз за останні десять років, тому, на наш погляд, системний підхід до маркетингу, коли виробник планомірно продає картоплю протягом усього сезону, є найбільш оптимальним підходом до продажів», — доповнює пан Олександр.
Аналітики УПОА відзначають, що такої високої ціни на картоплю у вересні, як зараз не було ще ніколи в історії. З огляду на всі фактори аналітики очікують, що ажіотаж на ринку картоплі продовжуватиме розкручуватися завдяки засобам масової інформації, що може призвести до збереження високих цін. Це гратиме на руку тим фермерам, котрі «під шумок» отримають хорошу ціну за свою продукцію, яка не підлягає тривалому зберіганню. Недосвідчені споживачі, закупивши таку картоплю, найімовірніше, викинуть не менше половини продукції вже через кілька тижнів. Подібна ситуація також вигідна імпортерам, які продовжать завозити картоплю з Білорусі та Росії (через Білорусь). При цьому імпорт на ціну істотно не впливатиме — він просто її втримуватиме. Проте незначне зниження цін у найближчі тижні все-таки можливе.
А ось чи вдасться більше заробити на картоплі навесні — це велике питання. Імовірність отримання 20—25 грн. за кілограм картоплі оптом весною має нині малоправдоподібний вигляд, особливо на тлі подальшого зміцнення української валюти, що робить імпорт ще доступнішим. Тим паче потрібно врахувати, що перспективи зниження ціни на картоплю в Росії, Білорусі та Польщі поки що не вичерпані — там збирання врожаю в багатьох регіонах тільки починається.
Додати новий коментар