Чому гостей в Україні заведено вітати саме цими двома атрибутами?
Нещодавно дружина прем’єр-міністра Ізраїля Беньяміна Нетаньягу Сара під час візиту до Києва кинула на землю шматочок короваю, з яким її зустрічали біля літака. Багатьох обурив такий вчинок, адже здавна хліб для українців — святе! Звідки загалом походить традиція зустрічати гостей хлібом і чому при цьому також використовують сіль?
— В українців гість вважався посланцем Бога, тому мандрівника — людину, яка переступила поріг дому, пригощали найдорожчим, — розповідає етнограф Надія Боренько. — А власне хліб та сіль — це здавна і є те найдорожче для українців. Хліборобство — трудомісткий процес, пов'язаний з великими витратами енергії та часу. Важко було здобути й сіль. Чумаки везли її здалеку, вона була дуже дорогою. Як стверджував відомий етнограф Микола Сумцов, сіль має й інше, символічне значення. Ще за часів язичництва, коли у жертву приносили тварин, їх потрібно було посолити (присмачити для богів). Із часом для жертвоприношення почали використовувати хліб, а традиція соління залишилася.
— Але нині гостям підносять коровай. А це весільний атрибут...
— Символи на короваї, з яким зустрічають гостей, мають національний підтекст і означають добробут, мир, злагоду, надію.
— Що може означати відмова гостя від такого короваю?
— Неповагу до господарів. А якщо це дипломатична зустріч, то і до всієї нації.
Додати новий коментар
Zzklsa
4.11 2022 - 19:22
Посилання
order calcitriol 0.25 mg sale