Що знаємо ми про овес?
Спілкуючись із жителями міста, доходиш висновку, що знання про цю культуру обмежуються здебільшого вівсяними пластівцями, вівсяним печивом, дехто пов’язує її з цілющими властивостями (народна медицина), а селяни, особливо люди поважного віку характеризують овес як цінний корм для коней. То що ж це за культура — овес?
Ще 1916 року всесвітньо відомий вчений Микола Вавилов, подорожуючи Іраном, помітив поля пшениці полба, які були засмічені звичайним вівсом, хоча його не вирощували ні в Ірані, ні в сусідніх країнах. А 1919-го Микола Іванович вивчив особливості географічного поширення вівса і запропонував віднести грубозернисті форми голозерного вівса до вівса посівного.
Овес — вологолюбива, холодостійка і менш вибаглива до грунту, ніж інші хлібні злаки культура, має підвищену здатність засвоювати поживні речовини, зокрема калій і фосфор із важкорозчинних сполук. Він добре використовує післядію внесених добрив.
За сучасних технологій вирощування врожайність вівса становить 50—55 ц/га, а на сортодільницях — 65—80 ц/га. Площі посіву вівса на Полтавщині постійно зменшуються. У 2000 році вони становили 27 тис. га, у 2005-му — 16 тис. га, у 2010-му — 6 тис. га, у 2015-му — 4 тис. га, у 2019-му — 3,4 тис. га за врожайності 25 ц/га, 19,8 ц/га, 16,9 ц/га, 28,7 ц/га, 26,4 ц/га відповідно. Овес — одна з найважливіших зернофуражних культур. У його зерні містяться в середньому 10,1% білка, 36,1% крохмалю, 4,7% жиру, 2,35% цукру, вітаміни В1, В2.
Зерно вівса — незамінний корм для коней, інших видів худоби та птиці. Один кілограм вівса відповідає одній кормовій одиниці з вмістом 85—92 грами перетравного протеїну. Вівсяне борошно добре засвоюється організмом тварин, тому його використовують для відгодівлі молодняку.
Вівсяна солома — добрий корм для худоби, так як містить близько 7% білків і понад 40% вуглеводів, а вівсяна полова — близько 8% білків і понад 41% вуглеводів. У 100 кг вівса міститься 46 кормових одиниць. Енергетична цінність зерна вівса становить 250 ккал. Крім того, овес вирощують на зелений корм, сіно, сінаж, а також у суміші з ярою викою, горохом, чиною.
Та, мабуть, головним у вівсі є його харчова цінність. Літературні дані свідчать, що в наших предків вівсяна каша завжди займала почесне місце на столі поруч із гречаною, ячмінною та пшоняною. Вівсяна крупа була другим хлібом. У неврожайні роки висівки дрібно перетирали та варили з них вівсяний кисіль, рятуючись від голоду. Також із вівса виготовляють вівсяне молоко, яке має м’який, солодкуватий смак, зазвичай його використовують під час приготування як солодких, так і солоних страв.
Завдяки тому, що зерно вівса містить понад 10 вітамінів (найбільший вміст становлять В1, В4, Н, 12) незамінних амінокислот, а майже всі жири — це жирні кислоти групи Омега-6, 100 грам продукту покривають добову потребу людини в цих жирних кислотах. Через те, що в зерні багато макроелементів, зокрема фосфору і калію, а також таких мікроелементів, як кобальт, мідь, сірка, залізо, йод, молібден, селен, цинк, овес широко використовується в кулінарії. Із вівсяного зерна виготовляють крупи, зокрема «Геркулес», вівсяні пластівці, які особливо цінні для дитячого харчування завдяки підвищеному вмісту в білку незамінних амінокислот (лізину, триптофану, аргініну) та легкій засвоюваності. Із вівсяного борошна виготовляють харчові галети, вівсяне печиво, сурогат кави. А саме борошно застосовують у хлібобулочній, пивоварній і кондитерській промисловості.
Квас на основі вівса має імуномодулюючий і тонізуючий вплив на організм. Крім того, у ньому зберігається амінокислота, що стимулює роботу ендокринної системи, виводить токсини, знижує рівень холестерину, насичує організм вітамінами й мікроелементами, покращує стан шкіри, волосся і нігтів, має сечогінні властивості, запобігає набряклості, особливо корисна велика кількість фолієвої кислоти. Геміцелюлоза вівса покращує вуглеводний обмін в організмі людини і знижує рівень холестерину в крові. Вона здатна гальмувати запальні процеси і призупиняти розвиток ракових пухлин.
Хімічний склад вівса широко застосовується в офіційній і народній медицині. Він має протизапальну дію, сприяє фізичній витривалості. Відвари, настоянки з вівса призначають у разі підвищеної стомлюваності, зниженні працездатності, при реабілітації після інфекційних хвороб та хірургічних втручань, до того ж він нормалізує процеси утворення і виведення жовчі. Продукти з нього корисні при анемії, туберкульозі, лихоманці, набряках, алергіях, діабеті, застосовуються для зміцнення волосся.
Особливо корисні пророщені зерна вівса, до складу яких входять ферменти, що здійснюють антиоксидантну й омолоджуючу дію на організм людини. Вживання 10—15 проростків на добу є хорошою профілактикою туберкульозу, гіпертонії, цукрового діабету, нервових розладів, ламкості волосся й нігтів. Проростки ефективні для профілактики простудних захворювань, нормалізації травного тракту. Пророщені зерна можна споживати сирими, готувати з них відвар і кисіль, додавати їх у салати з овочів і фруктів. Крім того, овес пригнічує тягу до солодких продуктів, знижує відчуття голоду.
Звертаючись до народної медицини, акцентуємо увагу на книзі Олексія Попова «Лекар-ственные растения в народной медицине», де написано, що лікувальним засобом володіє не тільки зерно вівса, а й солома. Препарати із зерна спрямовані на внутрішнє застосування, а відвар соломи — на зовнішнє.
Суп із вівсяних круп — корисна дієтична страва, особливо для дітей, хворих на «золотуху». При затримці сечі в дітей корисно давати їм настій вівсяного зерна на воді. Відвар вівсяного зерна з медом — чудовий освіжаючий і поживний засіб для людей, ослаблених внаслідок виснажливих хвороб. Дієтичний вівсяний суп рекомендується навіть при туберкульозі легень як зміцнюючий засіб. Крім того, овес корисний для хворих на шлункові й кишкові хвороби, часто споживають вівсяний кисіль як поживний дієтичний і обволікаючий засіб. Відвар вівсяної соломи використовують для ванн. При потінні ніг допомагає міцний відвар вівсяної соломи в суміші з корою дуба (рекомендується приймати ванну протягом 15—20 хвилин). Гомеопатія також не заперечує лікувальних властивостей вівса, особливо корисні есенції з його свіжих проростків. Тібетська медицина також визнає зерно вівса лікувальним засобом.
Отже, овес міцно закріпився в житті та побуті українців, про нього склали чимало висловів, прислів’їв та пісень, він використовується у весільних обрядах. Сіяли овес рано у мокру й холодну землю, тому і говорили: сій овес у грязь, то будеш князь, сій овес у кожусі, а жито у брилі, казав овес: «Сій мене в болото — буду я золотом». Так як овес є традиційним кормом для коней, тому жартома говорили: не хоче, як кобила вівса. Ось такий він, овес!
На жаль, його посівні площі з року в рік скорочуються, а дарма. Ціна на нього вища, ніж на деякі інші культури, та й для здоров’я людини він дуже корисний. Подумаймо про це!
Микола ОПАРА,
кандидат сільськогосподарських наук, доцент, професор кафедри землеробства і агрохімії імені В. І. Сазанова Полтавської державної аграрної академії, заслужений працівник сільського господарства України, заступник голови з наукової роботи громадської спілки «Полтавське товариство сільського господарства»
Надія ОПАРА,
кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри безпеки життєдіяльності Полтавської державної аграрної академії, почесний член громадської спілки «Полтавське товариство сільського господарства»
Додати новий коментар
Vnftdw
4.11 2022 - 7:38
Посилання
calcitriol 0.25 mg oral <a