Міфи і правда про вершкове масло

 
 
 

Вершкове масло, як і багато інших продуктів обросло великою кількістю міфів, які часом непросто відрізнити від правди. Які ж твердження про масло правдиві, а яким вірити не варто? Давайте розберемося разом.
Міф № 1: вершкове масло не варто вживати через шкідливий холестерин, який спричиняє серцево-судинні захворювання.
Варто розуміти, що холестерин необхідний організму людини, як і вітаміни, мінерали й інші корисні речовини. Він — одна з незамінних складових клітинних мембран. З допомогою холестерину збільшується виробництво статевих гормонів, гормону радості — серотоніну. Холестерин також бере участь у синтезі вітаміну D, різних гормонів, а також жовчних кислот. Вражаючий факт, але без холестерину чоловіки втрачають свою сексуальну активність, а жінки стикаються з гормональними збоями. От тільки рівень холестерину повинен бути в нормі.
ПРАВДА. За сучасними дослідженнями американських вчених, вершкові і рослинні масла принципово не відрізняються за своїм впливом на здоров’я судин. Справжню шкоду ми завдаємо своєму організмові, лише коли занадто захоплюємося «фаст-фудом» та продуктами, що містять транс-жири (наприклад, кондитерськими виробами низької якості).
Міф № 2: вершкове масло — ворог стрункої фігури на відміну від рослинних олій.
Дійсно, масло — дуже калорійний продукт, тому варто обмежити його вживання. З іншого боку, рослинні олії, приміром, соняшникова, теж містять багато калорій, тож від салату, щедро приправленого олією, ваш лічильник калорій може «зашкалити» не менше.
ПРАВДА. Звісно, з’їдати на ніч півпачки масла з булкою нерозумно, адже норма споживання для дорослої людини становить 30 грамів на добу. Проте зовсім відмовлятися від нього на користь рослинних жирів не варто, найкраще — розумно поєднувати їх. Наприклад, вранці — бутерброд із маслом і запашною кавою, а ввечері — овочевий салат з оливковою, соняшниковою чи льняною олією.
Міф № 3: у вершковому маслі містяться шкідливі жири.
Вміст жирів тваринного походження у вершковому маслі — одна з причин, чому його вважають шкідливим для здоров'я і фігури. У той же час вершкове масло містить корисні жирні кислоти, які необхідні для нормального функціонування організму. Крім того, у вершковому маслі містяться вітаміни А, D, Е і К, а також калій, йод і кальцій.
ПРАВДА. Тваринні жири необхідні людині для підтримки природної еластичності шкірних покривів, сухожиль. Також жири необхідні для відновлення клітин шкіри й інших органів. Якщо у раціоні спостерігається нестача жирів, результатом стануть численні проблеми із зовнішнім виглядом: ламкість волосся і нігтів, лущення шкіри. Взагалі покрови стануть більш сухими, і волосся може втратити блиск. Потрібно пам'ятати і про те, що участь тваринних жирів у регенерації й оновленні організму — незамінна під час схуднення, адже саме в цей період шкіра постійно оновлюється і підтягується слідом за тілом, яке позбавляється жирового прошарку. Знову ж таки вирішальне значення має помірність. Кількість насичених жирів повинна становити близько 7% добового споживання калорій. Виходимо знову на ті ж приблизно
30 грамів масла на добу. Їсти вершкове масло можна хоч щодня, але в міру — воно не лише не завдасть шкоди, а й збагатить організм корисними елементами!
Міф № 4: вершкове масло із жирністю менше, ніж 83% не-одмінно містить рослинні жири.
Насправді жирність масла не має ніякого стосунку до його натуральності. Фальсифікувати (а заміна молочного жиру рослинним — це саме фальсифікація, звісно, якщо на упаковці написано «масло», а не «спред») можна масло будь-якої жирності. Існують три види вершкового масла: масова частка жиру бутербродного масла становить від 61,5% до 72,4%, у селянському — від 72,5% до 79,9%, вершкове масло класу «екстра» має жирність від 80% до 85%.
ПРАВДА. Масло 62,5%, 72,5% жирності може і повинно бути виготовлене винятково з молока та продуктів його переробки, так само, як і масло класу «екстра». Якщо продукт містить рослинні жири — це не масло! Це спред чи маргарин залежно від процентного співвідношення. Ще раз: додавати до вершкового масла рослинні жири дозволено, але це буде вже інший продукт — не масло! Про це має бути чітко зазначено на упаковці.
Міф № 5: справжнього масла на українському ринку немає.
Нам дуже хотілося б щиро сказати, що все масло, яке продається в магазинах, справжнє, адже так воно і повинно бути. На жаль, сьогоднішні реалії показують, що фальсифікату дуже багато і, що найгірше, він користується попитом через низьку ціну. Але спитайте себе: чи варто обманюватися, купуючи так зване «масло», чи краще купити чесний спред або маргарин та використовувати  його для випічки, наприклад. А для бутербродів все ж можна собі дозволити справжнє масло.
ПРАВДА. Дійсно, наявність великої кількості підробок не викликає сумнівів. Проте поряд із фальсифікатом на прилавках наявне і якісне масло. Виробник, який поважає споживача та цінує свою репутацію, не має потреби вдаватися до обману.
Як визначити, чи справжнє масло на прилавку? Про це є безліч інформації, правдивої і ні, але зараз не про це. Мабуть, найкращий вихід — обрати надійного виробника, в якому впевнені, і довіритися йому. Нашій торговій марці «ЗароГ» довіряють тисячі споживачів в Україні. Приєднуйтеся! Здорового вам життя!

Газета "Вечірня Полтава"
Переглядів: 59 | Коментарів: 1


Додати новий коментар

Зображення користувача Aqsvdp.

calcitriol 0.25mg uk <a href="https://rocaltrtn.com/">calcitriol over the counter</a> order rocaltrol 0.25 mg without prescription