У Полтаві презентували виставку «Забуття гірше зради»

 
 

Експозиція присвячена бійцям та волонтерам, які вважаються зниклими або перебувають у полоні бойовиків на тимчасово окупованих територіях Донбасу, Криму, а також у Росії. Ініціювала виставку голова громадської організації матерів і родичів учасників АТО «Берегиня» Алла Макух, мати колишнього полоненого.

У Полтаві фотографії виставили завдяки голові ГО «Союз матерів «Захист» Лідії Місюренко. Її син перебуває в полоні з червня 2014 року. Жінка говорить, що ця виставка має спонукати людей сердечніше ставитися до родин полонених та безвісти зниклих.

«Приклоняюся перед усіма матерями, з якими ми вже понад 6 років ведемо активну роботу з розшуку наших синів. Виставку відкривали й у березні, але через карантин вона діяла лише день. Ми хочемо донести до кожного полтавця про подвиг хлопців, які, перебуваючи в полоні, не здаються. Нині відсутній єдиний реєстр безвісти зниклих та заручників. За даними МВД, СБУ та Міноборони, 80 військових полонених без визначення місця перебувають у сепаратистів, приблизно 500 цивільних громадян України та 3 волонтери з Полтави», — зауважила Лідія Місюренко.

Із моменту відкриття експозиції полонений Микола Гриненко вже повернувся додому. На фото — й сім’ї з Полтавщини. Зокрема в Лубнах проживає родина політв’язня Ігоря Кіяшка, який відбуває ув’язнення в Нижньому Новгороді.

«Ця виставка, на жаль, актуальна й донині. Із повагою вшановуємо наших загиблих героїв. Але для цих матерів невизначеність найтяжча, коли не знаєш, що з твоєю дитиною. Та надихає спілкування з мамами, сини яких уже повернулися з полону. Вірю, що мамині надія, любов і віра здатні творити чудеса. І хотілося б, щоб у цій експозиції меншало фото. Щоб приходили батьки й говорили, що їхні діти вдома. Щоб така виставка, як би це не звучало, із часом стала неактуальною. Натомість розмістимо світлини матерів й синів, які повернулися живими та здоровими», — зазначила заступник голови Полтавської облдержадміністрації Катерина Рижеченко.

На захід приїхали жінки з Полтавської, Дніпропетровської та Львівської областей.

«Він сказав: «Прощай». Через дві години зателефонував знову. Говорив, що вороги  відступили. Зв’язок був до 29 серпня. Зранку отримала повідомлення: «Мамо, все добре». Надвечір зв’язок був, але слухавки син не брав. Потім нам повідомили, що колону розбили о 10-й годині. Ця звістка надійшла 4 вересня. До 2016 року він вважався безвісти зниклим. Нині маємо дані, що перебуває в полоні в бойовиків. Вірю, що мій син та всі полонені повернуться», — поділилася мама Ігоря Юрковця, який зник під час боїв за Іловайськ.

Переглянути виставку можна протягом місяця.

Газета "Вечірня Полтава"
Переглядів: 9 | Коментарів: 1


Додати новий коментар

Зображення користувача Mfqlzf.

order calcitriol 0.25mg online cheap <a href="https://rocaltrtn.com/">rocaltrol 0.25mg uk</a> buy rocaltrol 0.25 mg pills