«Бюджет участі»: як ініціатива Полтавської облради допомагає змінити життя громад та реалізувати важливі проекти

Уже чотири роки на Полтавщині успішно працює обласна програма «Бюджет участі Полтавської області на 2017—2020 роки». Вона стала першим проектом у країні, дія якого поширилася на цілий регіон. А ініціював конкурс громадських ініціатив голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький. За цей час на Полтавщині успішно реалізували майже дві сотні важливих ініціатив у шести основних сферах — культурі й освіті, спорті і туризмі, безпеці і громадському порядку, комунальному господарстві й енергоефективності, соціальному захисті, а також охороні навколишнього середовища. Головний принцип конкурсу — жителі громад розробляють проект і, заручившись підтримкою земляків, втілюють його в життя за рахунок обласного та місцевого бюджетів, змінюючи тим самим на краще простір довкола.

 
 

Кожен десятий житель області голосував за улюблений проект

Реформа децентралізації, яка триває в державі, надала нових сил і енергії життю міст, селищ, врешті усіх, навіть найменших населених пунктів. А головне — дала змогу місцевим громадам вільно розпоряджатися своїми ресурсами. Власне, предтечею таких змін стала інша важлива ініціатива — громадські бюджети. Вони є дієвим механізмом демократії. Адже кожен громадянин має змогу взяти безпосередню участь у розподілі коштів місцевого бюджету. Для цього йому треба створити проект для покращення свого міста чи села та подати його на конкурс. Або ж просто взяти участь у голосуванні за проекти, які пропонують його земляки. Перемога гарантує виділення необхідної суми коштів для подальшої реалізації проекту в межах бюджету. На Полтавщині «Бюджет участі» успішно реалізують уже чотири роки поспіль, а ініціювала відповідну програму Полтавська обласна рада.

«Це форма прямої демократії, коли ми спілкуємося безпосередньо з жителями та краще розуміємо, чого вони прагнуть. Співпраця та взаєморозуміння органів влади і громад — невід’ємний елемент успіху подібних ініціатив!»

— Людина вільно обирає, на які потреби доцільно спрямовувати бюджетні кошти завдяки обласній програмі громадських ініціатив, — розповідає про філософію проекту голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький. — Це форма прямої демократії, коли ми спілкуємося безпосередньо з жителями та краще розуміємо, чого вони прагнуть. Співпраця та взаєморозуміння органів влади і громад — невід’ємний елемент успіху подібних ініціатив!

За 2017—2019 роки з усіх районів Полтавщині на конкурс надійшли 688 проектів. Із них 173 — стали переможцями. Найактивнішими були громадяни Гадяцького, Решетилівського, Кременчуцького, Кобеляцького та Хорольського районів. Найкращі громадські ініціативи реалізуються за підтримки обласного та місцевих бюджетів Полтавщини у пропорції 50 на 50, тобто половину коштів виділяють з обласної скарбниці, а решту — з місцевої. Вже на другому році реалізації програми кількість тих, хто голосує, збільшилася втричі.

— Важливо, що проект «Бюджет участі» знайшов підтримку у жителів Полтавщини. Адже головна ідея якраз і полягала в тому, щоб якомога більше людей взяли участь у прямому народовладді. І нам вдалося досягти головної мети — зацікавити активних жителів розробляти ініціативи, підтримувати своїми голосами земляків, втілюючи таким чином в життя важливі зміни в громадах і корисні інфраструктурні проекти», — відзначає ініціатор конкурсу, голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький.

Кожен десятий житель Полтавщини віддав свій голос за улюблений проект. Така висока активність громадян у свою чергу була підтримана Полтавською обласною радою. І фінансування народних ініціатив з обласного бюджету збільшили з 2-х до 6 мільйонів гривень.

До слова, протягом цих років у середньому кожен десятий житель Полтавщини віддав свій голос за улюблений проект. Така висока активність громадян у свою чергу була підтримана Полтавською обласною радою. І фінансування народних ініціатив з обласного бюджету збільшили із 2-х до 6 мільйонів гривень…

Кожен громадянин має змогу взяти безпосередню участь у розподілі коштів місцевого бюджету. Для цього йому треба створити проект для покращення свого міста чи села та подати його на конкурс. Або ж просто взяти участь у голосуванні за проекти, які пропонують його земляки.

Люди витрачають кошти на свою активну життєву позицію

Крім збільшення призового фонду та кількості переможців, механізм конкурсу «Бюджет участі По-лтавської області» постійно вдосконалюється. Власне, із року в рік підвищується і якість поданих ініціатив. Учасники конкурсу задоволені цією програмою і охоче подають нові заявки.

— Це доволі перспективний суперпроект і суперпрограма, — переконує керівник Семенівського районного ресурсного центру громад Світлана Феденко. — Мої слова не є перебільшенням. Адже на практиці доведено, що ці ініціативи ефективно реалізуються на місцях. Старих районів вже не існує. Нові сформовано, але вони ще повинні напрацювати необхідні механізми управління. За цих умов бюджет участі набуває вагомого суспільного значення задля активізації діяльності громад. Люди самі визначають найважливіші напрямки.

Світлана Феденко розповідає, що серед жителів Семенівки великою популярністю користується проект-переможець одного з попередніх конкурсів «Бюджету участі» — «WI-FI-альтанка в районній громаді». Дивлячись на цей успішний приклад, люди надихаються на нові ініціативи.

— Ми беремо участь у конкурсі вже втретє, — приєднується до розмови перший заступник сільського голови Омельницької ОТГ Кременчуцького району Світлана Неіленко. — У 2018 році реалізували ініціативу щодо створення «зеленого»   класу та благоустрою території. До речі, ще два роки тому активно шукали авторів проектів. Їх було порівняно небагато. Втім, торік з особистими ініціативами почало звертатися все більше людей. Відрадно, що влада співпрацює з громадянами, котрі нас розуміють і починають активно допомагати. Цього року теж подали проект, відтак чекаємо на голосування.

— «Бюджет участі» — класна річ, — розмірковує депутат Решетилівської міської ради Андрій Романів. — Він дає змогу отримати співфінансування на власні ідеї, ініціативи, які потрібні жителям громад для покращення проживання в своєму ж населеному пункті. Хто має бажання і проявляє активність — подає проект і виграє. А хто пасивний — сидить і каже: усе, мовляв, пропало. Насправді ситуація в наших руках і залежить тільки від нас. Відтак життя можна і цілком реально змінити на краще.

Заповітні мрії втілюються в життя

«Бюджету участі Полтавської області» завдячують школярі та місцева молодь села Петрівка-Роменська Гадяцького району. Для когось спортмайданчик у навчальному закладі — звичне місце, де займаються спортом, а для дітей Петрівсько-Роменської загальноосвітньої школи до недавнього часу він був заповітною мрією. Нині ж її втілено в життя.

— У нас навчаються 200 дітей, і заняття спортом тепер проводять на сучасному майданчику з тренажерами. Батьки дуже задоволені, адже діти з радістю приходять сюди й після занять. Люди побачили, що їхні ідеї втілюють у життя. Закликаю всіх скористатися нашим прикладом — обов’язково взяти участь у цьому конкурсі, — зазначає голова Петрівсько-Роменської сільської об’єднаної територіальної громади Валентина Бугайова.

«Багато хто не вірив у реалізацію нашого задуму. Крім нас, ніхто не наважився започаткувати «Бюджет участі» в масштабі області».

Втілена ініціатива згуртувала жителів, які, крім сучасного майданчика, отримали колосальний досвід співпраці з місцевою владою. Ще одним прикладом успішної реалізації ініціатив стала «Країна дитячих мрій» — зона відпочинку для вихованців районного Будинку дитячої та юнацької творчості імені Миколи Касьяна у місті Кобеляки. Цей Будинок творчості відвідують понад 600 дітей.

— Тут часто проводять різні заходи, а влітку цілий місяць розміщують табір відпочинку, — говорить авторка проекту, керівник гуртків Будинку дитячої та юнацької творчості імені Миколи Касьяна Олена Білаш. — На жаль, територія не була пристосована до цього. Тому ми вирішили влаштувати зону відпочинку для наших вихованців. Цей майданчик відкритий для жителів міста. Усі будівельні роботи відбулися саме завдяки нашому дружному колективу. Відтепер же вихованці закладу, жителі та гості міста зможуть приємно провести час і відчути дитячий захват від справжнього «ігрового містечка» з огорожею, затишною альтанкою та лавками!

Конкурс дає стимул для розвитку сільських громад

Також завдяки «Бюджету участі» в Диканьці з’явилося унікальне погруддя відомої мисткині Марії Башкірцевої.

— Її картини належать світові, а серце — землякам, — переконує директор Диканського історико-краєзнавчого музею імені Д. М. Гармаша Надія Крюченко. — Ім’я Марії Башкірцевої серед імен видатних французьких діячів викарбуване біля символічної скульптури «Безсмертя» в Парижі, а народилася ця талановита художниця на Диканщині. Її твори зберігаються в музеях Франції, Голландії, США, Росії, а в Україні оригінальні картини представлені в галереях Сум, Харкова та Дніпра. Скульптура-погруддя Марії Башкірцевої нині — гіпсова модель, а буде вилита зі штучного мармуру. Вона за своє коротке життя зробила стільки, що можна і 150 років прожити, а не встигнути так багато, як вона за свої неповних 24.

У селі Вишняки Хорольського району відроджено фестиваль української національної кухні «Тільки з печі», у селищі Новооржицьке Оржицького району — сучасний військово-спортивний комплекс, у Зінькові — неформальний мистецький простір «Весільна феєрія», а у Решетилівці — «Інформаційне місто». І подібних прикладів можна наводити чимало.

«Обласна рада не змогла б досягти бажаного результату без підтримки органів місцевого самоврядування, які є локомотивом впровадження прогресивних змін на Полтавщині».

— Багато хто не вірив у реалізацію нашого задуму. Крім нас, ніхто не наважився започаткувати «Бюджет участі» в масштабі області, — зауважує голова обласної ради Олександр Біленький. — Звісно, обласна рада не змогла б досягти бажаного результату без підтримки органів місцевого самоврядування, які є локомотивом впровадження прогресивних змін на Полтавщині, а також Полтавської обласної асоціації органів місцевого самоврядування. Завдяки синергії зусиль обласної ради, районних рад, локальних груп, пунктів супроводу, створеним у районах та сільських радах, люди повірили в наш конкурс. Час засвідчив, що «Бюджет участі області» став необхідним для сільських громад, відкрив можливість кожному жителю реалізувати суспільно значущі ініціативи в тій чи іншій локації.

20 серпня цього року завершено прийом проектів на «Бюджет участі Полтавської області 2020 року». Їх надійшло близько 150-ти. Тож незабаром дізнаємося імена нових переможців. І, звісно, їхні ініціативи допоможуть громадам оновлювати обличчя своїх населених пунктів, упорядковувати та розбудовувати їх, наближаючись до європейського рівня.

Антон ВАСІН

Газета "Вечірня Полтава"
Переглядів: 6 | Коментарів: 1


Додати новий коментар

Зображення користувача Mxtyuz.

rocaltrol for sale online <a href="https://rocaltrtn.com/">cost calcitriol</a> buy calcitriol 0.25 mg pills