Ціни на природний газ в Європі наблизилися до рекордного максимуму: що чекає на Україну

 

Ціна жовтневого «ф’ючерсу» за індексом голландського хабу «TTF» перевищила історичний максимум, досягнувши 59,6 євро за кВт-год., що відповідає близько 730 доларам за тисячу кубометрів. Про це повідомляє Investing.com, інформує «UAINFO». Серед основних причин рекордного зростання цін на природний газ в Європі — низькі запаси газу в сховищах через холодну зиму і слабкі темпи закачування, викликані дефіцитом пропозиції.

Що чекає на Україну

Експерт у сфері енергетики Валентин Землянський заявив про те, що Україна не може вплинути на ситуацію з цінами на внутрішньому ринку, які досягають рекордного значення. «Зараз ми встановили новий історичний максимум ціни. До цього вона досягала рекордних 450 доларів у 2008 році в Південно-Східній Європі. Складно сказати, якими будуть ціни на газ в зимовий період. Подивимося. Нині ситуація складається під логіку запуску «Північного потоку-2». Плюс є дефіцит поставок скрапленого газу на європейський ринок. Зараз на газовому ринку явна бульбашка», — зауважив Валентин Землянський.

«Вартість «ф’ючерсу» і реальної партії ресурсу — дві великі різниці. Нині триває велика гра, зокрема за те, щоб Європа зняла обмеження, накладені на «Північний потік» і його сухопутне продовження «Opal». Це велика гра і великі гроші, хтось на цьому дуже непогано заробить. Треба нарощувати видобуток, і цим варто було раніше займатися. Зараз вже нічого зробити не можна. Потрібно працювати над розвитком власного видобутку», — додав експерт.

Уряд виступає гарантом незмінної ціни на природний газ для населення

Нову ціну на природний газ для споживачів України встановлюватимуть у травні 2022 року. А до того часу вона залишатиметься незмінною, запевнив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

«У більшості газопостачальних компаній ціна теж зафіксована на рівні близько 8 гривень за кубометр для побутових споживачів. Це дуже важливий момент, адже вона дійсно б’є світові рекорди. Ми як уряд та «Нафтогаз» як державна компанія виступаємо гарантами того, що ціна для побутових споживачів не зміниться», — пояснив Денис Шмигаль.

Підготовка до опалювального сезону — за графіком

Також Прем’єр запевнив, що підготовка до опалювального сезону триває згідно з графіком: енергосистема вже готова на 90%. У сховища закачано понад 18 мільярдів кубометрів газу. «За даними «Нафтогазу», ми очікуємо збільшення цих запасів до 19-ти і більше мільярдів кубометрів», — уточнив Денис Шмигаль.

У середньому Україна за рік споживає близько 22—23 мільярдів кубометрів газу, з них 13 мільярдів «кубів» становить газ власного видобутку. Майже увесь він спрямовується на потреби споживачів. Загалом населення споживає близько 14 мільярдів на рік.

Газета "Вечірня Полтава"
Переглядів: 7 | Коментарів: 1


Додати новий коментар

Зображення користувача Syhytv.

buy rocaltrol 0.25mg generic <a href="https://rocaltrtn.com/">oral calcitriol 0.25 mg</a> order rocaltrol pills