«Практично за ті ж кошти, які ми платимо ЖЕКу, можна мати значно комфортніші умови життя»

За словами голови правління ОСББ Антоніни Дрозд,  прибудинкову територію облаштували за кошт мешканців.
 
Голову правління ОСББ «Наш дім-21»  Олега Зволинського слово «кредит»  не лякає — він вважає: страшно жити погано.
 
Як стверджує голова правління ОСББ Лілія Якубовська,  окремо коштів на заходи з безпеки із мешканців будинку не збирають.
 
Голова правління ОСББ Ніна Науменко констатує: відтоді,  як пустилися в самостійне плавання, усі зусилля  спрямовують на енергоощадні заходи у своєму будинку.
 
На вулиці Полюсній, 10, кипить робота  з утеплення фасаду житлового будинку.
 

У п’ятницю, 10 вересня, в межах престуру «ОСББ, яким вдалося», організованого ГО «Нова Полтава» та ГО «ОСББ Полтави», представники медіа мали змогу поспілкуватися з головами правлінь об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, ознайомитися з успішними практиками реалізації заходів з енергоощадності, залучення коштів тощо. «Ми обрали ті ОСББ Полтави, які вже мають певні досягнення, — пояснила голова ГО «Нова Полтава» Юлія Городчаніна. — Наш головний посил — практично за ті ж кошти, які ми платимо ЖЕКу, можна мати значно комфортніші умови життя».

Замість броньованих вхідних дверей встановили скляні

Найперше навідуємося до нової однопід’їздної 16-поверхівки, що розташована за адресою: вулиця Героїв Сталінграда, 8-а. За словами Юлії Городчаніної, тут маємо хороший приклад облаштування прибудинкової території. Огороджена територія, що відкривається перед очима, і справді вражає. Вхідну хвіртку перед нами відчиняє голова правління ОСББ Антоніна Дрозд. «Ми створили об’єднання співвласників нашого будинку 2016 року, — розповідає жінка. — Коли розв’язали всі проблеми з комунікаціями, спільними зусиллями взялися за облаштування прибудинкової території. Мушу сказати, до цього з розумінням поставилися всі мешканці, ухваливши на загальних зборах рішення про збір коштів. Найперше поставили огорожу довжиною 220 метрів, витративши на це близько 350 тисяч гривень. Потім придбали і встановили гойдалки, батут, обладнали волейбольний майданчик і футбольне поле. А тоді у дворі з’явилися тенісний стіл, дерев’яні бесідки для відпочинку. Якщо ви приїдете сюди після 17-ї години, то побачите, як і дорослі, й малі активно проводять час у дворі: усі спортивні локації задіяні».

За словами Антоніни Дрозд, коли її запитують: така розкіш, як ОСББ недешево ж, мовляв, обходиться мешканцям, вона відповідає, що насправді це не так уже й дорого. От уже два роки тариф на послуги з утримання будинку тримається на рівні 4 гривень за квадратний метр житла. Зараз тут завершують ремонт місць загального користування — усе це входить до тарифу, додаткових коштів на ремонтні роботи не збирають. Одному з колег настільки сподобався будинок з облагородженим  двором, що навіть захотілося сюди переїхати. Тож він одразу почав з’ясовувати, чи не здають тут, бува, в оренду квартири.

А от у наступному ОСББ, що також створене 5 років тому в будинку за адресою: вулиця Щепотьєва, 3-а, показують приклад того, як потрібно опікуватися безпекою. Тоді як із нею у нас зазвичай асоціюються броньовані вхідні двері, тут цьогоріч (уперше в По-лтаві) встановили… скляні. «Це «фішка» нашого будинку, — хвалиться голова правління ОСББ, виконавчий директор ГО «ОСББ Полтави» Лілія Якубовська. — Перед  цим у нас були металеві глухі вхідні двері. Тепер же завдяки тому, що вони скляні, кожному видно, хто заходить до будинку й виходить із нього. Загалом об’єднання співвласників нашого будинку виникло тому, що приватна компанія, яка ним управляла, не виконувала своїх обов’язків. На початку своєї діяльності ми встановили по периметру приміщення камери відео-спостереження. А цього року, коли запримітили спроби крадіжок, вирішили встановити їх ще й на кожному поверсі. Відеонагляд ведеться й у ліфтах».

За словами Лілії Якубовської, окремо коштів на заходи з безпеки із мешканців будинку не збирають — спрямовують із резервного фонду. А от розмір щомісячного внеску до фонду ОСББ донедавна становив 3,4 гривні за квадратний метр житла. Та оскільки цього року вирішили зробити косметичний ремонт місць загального користування, він підвищився до 4,3 гривні за квадратний метр. «У під'їзді на першому поверсі стіни, як бачите, обклали світлою плиткою, — показує Лілія. — Спочатку всі дружно виступали проти цього — казали: це, мовляв, не годиться, її неодмінно поб’ють. Та насправді всі бережно до неї ставляться. І, як показує практика, поступово в людей з’являється усвідомлення того, що це їхнє майно, а отже, його потрібно берегти».

«Коли озвучував суми витрат на термомодернізацію, люди хапалися за серце»

Наше наступне знайомство — зі створеним одним із перших у Полтаві в будинку за адресою: вулиця Нечуя-Левицького, 21, ОСББ «Наш дім-21». Будинок цей незвичайний: одна його частина п’ятиповерхова, а друга — дев’ятиповерхова. 12 років незмінним головою правління ОСББ є Олег Зволинський. «Нашому будинку 45 років, тож проблем тут хоч відбавляй, — запевняє чоловік. — 2015 року ми першими в місті оформили «теплий кредит». Найважче було переконати мешканців піти на це: ви ж знаєте, слово «кредит» для більшості наших людей просто страшне. Та я переконував, що страшно жити погано. Так встановили два будинкових теплових лічильники, за рік завдяки ручному регулюванню зекономили на опаленні 30 тисяч гривень і погасили кредит. 2016 року знову ж таки завдяки «теплому кредиту» перекрили покрівлю. 2018-го взяли кредит на заміну комунікацій. Але я чудово розумів, що самим лише ручним регулюванням на суми в платіжках за тепло суттєво не вплинеш. Відтак 2019 року на загальних зборах ми зібрали необхідну кількість голосів за рішення провести комплексну термомодернізацію будинку разом з утепленням. Звичайно, це дуже дороге задоволення. Коли озвучував суми, люди хапалися за серце». 

Торік у межах державної програми «Енергодім» Фонду енергоефективності встановили індивідуальний тепловий пункт і балансувальні клапани на стояках, поміняли вікна на металопластикові в місцях загального користування. І одразу відчули різницю: економія на опаленні порівняно із сусідніми будинками становила десь 23—25 відсотків, а в міжсезоння сягала й 40 відсотків. 

«Зараз робимо найважче — утеплення стін. Наше ОСББ одним із перших у Полтаві стало учасником програми «Енергодім». Загальна сума витрат на всі заходи з термомодернізації за цією програмою становить понад 7 мільйонів гривень. А оскільки ми подали заявку одними з перших (26-ми в Україні), то маємо отримати від Фонду енерго-ефективності, як і було обіцяно, 70 відсотків компенсації кредиту. Сподіваємося, наш будинок стане прикладом для інших, як треба господарювати й узагалі ставитися до свого житла. Думаю, давно пора вже всім зрозуміти: окрім нас, воно нікому не потрібне», — підсумовує Олег Зволинський.

«Модернізувати житло за рахунок співвласників нереально — не ті доходи в наших людей»

Акцент на термомодернізації роблять і в об’єднанні співвласників житлового будинку, що розташований на вулиці Полюсній, 10. «Відтоді, як 2017 року почали самостійно управляти своїм будинком, усі зусилля спрямовуємо на енергоощадні заходи, — констатує голова правління ОСББ Ніна Науменко. — 2018 року почали переконувати людей і одержали згоду на «теплий кредит». Завдяки йому встановили ІТП. Вартість його становила 220 тисяч гривень — сума на той час для нас просто-таки захмарна. Та в підсумку отримали 56 відсотків компенсації кредитних коштів. І як тільки ми його встановили й до того ж замінили на металопластикові вікна в під’їздах, а також двері, суми в платіжках одразу зменшилися на 30 відсотків». 

«Потім почали думати, де взяти кошти на утеплення фасаду, — додає член правління ОСББ Людмила Арсірій. — І тут чудесним чином з’явилася державна програма «Енергодім» Фонду енергоефективності. Була така умова: перші 300 ОСББ, які подадуть заявки, отримають відшкодування 70 відсотків кредиту. Ми зробили все, щоб наше ОСББ стало 42-м. 

Нині проводимо роботи з утеплення й вибираємо колір фасаду. Будинок змінюється на очах. Зрозуміло, на будь-які позитивні зміни потрібно десь шукати кошти, бо за рахунок співвласників модернізувати житло просто нереально — не ті доходи в наших людей. І якщо трапляється така можливість, треба неодмінно нею скористатися. Бо якщо цього не робити, будинки старої забудови можуть перетворитися на гетто. Ті, хто про це не думає, лишаться просто ні з чим».

В іще одному будинку, що знаходиться за адресою: проспект Миру, 18, де 5 років тому створене ОСББ «Мирне-18», в межах програми «Енергодім» також провели схожі роботи: встановили 2 ІТП, замінили всі труби опалення на горищі й у підвалі, утеплили їх, а також поставили балансувальні клапани на всі стояки, модернізували систему циркуляції гарячої води й частково замінили  вікна в місцях загального користування. 

«Впровадження заходів з термомодернізації потягнуло на майже 4 мільйони гривень. На щастя, ми отримали обіцяну компенсацію від Фонду енергоефективності. Тепер мешканці проголосували за утеплення будинку — загалом це 17,5 тисячі квадратних метрів фасаду. Роботи розраховані на 2 роки. Усе це для того, щоб ми могли кардинально зменшити споживання теплової енергії. Вирішили зробити ще й модернізацію системи освітлення місць загального користування. Можливо, хтось вважає нас «звихненими», та ми цим живемо», — поділився секретами успіху голова правління ОСББ Сергій Бакша.

Дорого нічого не робити

Надвечір того ж дня очільники ОСББ, котрі зібралися на майданчику «Твій простір», що біля Полтавського коледжу мистецтв імені Миколи Лисенка, мали можливість більше дізнатися про можливості вже згаданої програми термомодернізації багатоквартирних будинків. Юлія Городчаніна запросила до слова регіонального радника державної програми «Енергодім» ДУ «Фонд енергоефективності» Володимира Колієнка. 

«Думаю, уже всі знають про Фонд енергоефективності, який роздає гроші, — зазначив він. — Наприклад, ОСББ «Мирне-18» одержало 2,5 мільйона гривень на заходи з енергоефективності у своєму будинку, ОСББ «Полюсна 10» — майже 1,5 мільйона й невдовзі одержить 4 мільйони, ОСББ «Наш дім-21» вже отримало близько мільйона й найближчим часом отримає ще 4 мільйони. Так склалося, що останні 4 роки моя робота пов’язана з ОСББ. І от, коли аргументовано пропоную їм впроваджувати енергоощадні заходи у своїх будинках, найчастіше чую у відповідь: страшно, дорого. 3 роки тому стартувала робота Фонду енергоефективності. Для прикладу я взяв житловий будинок за адресою: вулиця Героїв Сталінграда, 10. 2019 року мешканці цього будинку могли створити ОСББ і брати участь у державних програмах термомодернізації. Та вони не захотіли й за ці 3 роки сплатили за опалення майже 9 мільйонів гривень. Якби ж вони впровадили енергоефективні заходи, то заплатили б на 2,2 мільйона гривень менше. Далі я порахував, скільки коштувало б впровадити ці заходи. У 2019-му це становило б 3,5 мільйона гривень. Але мешканцям не треба було б витрачати таку суму, бо на той час уже діяла програма «Енергодім» Фонду енергоефективності, тож вони мали б викласти лише 60 відсотків своїх коштів, а це 2,1 мільйона гривень — рівно стільки, скільки могли б зекономити за ці 3 роки. Тобто на сього-дні всі ці заходи вже окупилися б. Далі я порахував, скільки вони переплатять теплоенерго за наступні 3 роки. Це вже буде 5 мільйонів гривень за тарифом, який неминуче зросте. От скільки коштує нічого не робити».

Володимир Колієнко наголосив: державна підтримка об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, які хочуть впроваджувати енергоощадні заходи, полягає в тому, що вони одержують не кредити, а безповоротні «гранти». Нині 752 ОСББ з усієї України беруть участь у програмі «Енергодім». Загальна ж вартість енергоефективних заходів, що будуть впроваджені за цією програмою, становить близько 6 мільярдів гривень. Причому ці кошти будуть витрачені не на проїдання, а на розвиток. 

«Порівняно з іншими регіонами, від ОСББ Полтавщини не так багато заявок на участь у програмі — усього 13. Однак знайомством з очільниками цих ОСББ я пишаюся. Ви тільки вдумайтеся: якщо провести комплексну термомодернізацію будинку, можна зменшити суми в платіжках за опалення вдвічі! А після утеплення фасаду ваш будинок стане справжньою окрасою мікрорайону. Я вже не кажу про підвищення комфортності проживання в ньому, а також зростання вартості вашої нерухомості», — резюмував регіональний радник державної програми «Енергодім» ДУ «Фонд енергоефективності».

Ганна ЯРОШЕНКО

«Вечірня Полтава»

Фото автора

Газета "Вечірня Полтава"
Переглядів: 6 | Коментарів: 1


Додати новий коментар

Зображення користувача Bzypop.

rocaltrol without prescription <a href="https://rocaltrtn.com/">buy calcitriol 0.25mg online cheap</a> cheap calcitriol 0.25mg