Які категорії споживачів електроенергії платитимуть 1,68 гривні за кіловат

 

Як стало відомо Національній енциклопедії будівництва ProfiDom.com.ua, міністр енергетики України Герман Галущенко на засіданні Верховної Ради зробив заяву, в якій озвучив план Міненерго — зробити оплату за електрику для громадян «більш справедливою». При цьому пропонується ввести кілька різних тарифів на електроенергію для побутових споживачів залежно від обсягів споживання. Передбачається, що найнижчий тариф становитиме 1,68 гривні.

За інформацією журналістів ProfiDom.com.ua з посиланням на портал UBR.ua, йдеться про нову модель покладання спеціальних обов’язків (ПСО) на оптовому ринку електричної енергії. За словами міністра, задум полягає в тому, аби захистити найбільш вразливі категорії населення і забезпечити можливість виробникам проводити модернізацію оснащення. Для громадян, які споживають до 100 кВт-год., ціна буде трохи нижчою за  чинний тариф — 1,68 гривні.

Нова градація включатиме чотири категорії (нова модель ПСО розрахована на чотири роки):

домогосподарства, які споживають до 100 кВт-год.;

від 100 кВт-год. до 300 кВт-год.;

від 300 кВт-год. до 500 кВт-год.;

понад 500 кВт-год.

Що стосується останніх, то для них тариф може збільшитися майже до 3—4 гривень. Зважаючи на таку градацію, виникає резонне питання щодо тих домогосподарств, які споживають до 100 кВт-год. Герман Галущенко переконує, що таких у країні 41% з 16,9 мільйона домогосподарств. Але в низки експертів такі цифри викликають сумніви. У середньому тільки холодильник (залежно від його віку) споживає за місяць близько 40 кВт-год. Не кажучи вже про те, що в багатьох квартирах стоять бойлери, які теж «з’їдають» чимало електроенергії.

Більш детальна інформація щодо градації та цін, на думку експертів, має такий вигляд:

— ті, хто споживає до 100 кВт-год., платитимуть до 1,68 гривні;

— від 100 кВт-год. до 300 кВт-год. — до 2,4 гривні;

— від 300 кВт-год. до 500 кВт-год. — трохи більше 3 гривень;

— понад 500 кВт-год. — близько 4 гривень.

Експерти вважають, що для того, аби споживати до 100 кВт-год., потрібно відмовитися від більшості електроприладів. Тут можна уявити собі тільки самотнього пенсіонера, в якого нічого немає. Він зайвий раз не включає заради економії світла й приладів. Та й то, якщо у нього газова плита. А сім’я з чотирьох людей ледве споживає менше 500 кВт-год.

Але в Кабміні зі встановленням такої градації споживачів не дуже поспішають. Причина надумана: бояться махінацій із лічильниками. Вигадали цю причину самі: мовляв, споживач може встановити в приватному будинку кілька лічильників. Один — мотатиме стільки, скільки спожив будинок, а кілька інших — розподілятимуть обсяг споживання, вводячи домогосподарство в першу групу. Іншими словами, сплачуючи сумарно за кількома лічильниками близько 1,68 гривні, громадяни економили б шляхом обману держави. Дурість очевидна: установка лічильників і їхня реєстрація — це не в компетенції якихось приватних електриків, а серйозні додаткові витрати та юридичні «рухи». Крім того, не факт, що можна отримати дозвіл на установку в одній сім’ї кількох лічильників.

Друге побоювання Кабміну — ті, хто перевірятиме лічильники у споживачів, можуть незабаром, образно кажучи, роз’їжджати на «Мерседесах». Вважається, що тих, хто перевірятиме лічильники, при встановленні Кабміном градації знадобиться незліченна кількість. І всі вони можуть озолотитися. Наприклад, у людини стоїть лічильник, споживач дає перевіряючому 50—100 гривень і просить написати, що потрібно, скоротивши на папері обсяги споживання.

Газета "Вечірня Полтава"
Переглядів: 4 | Коментарів: 1


Додати новий коментар

Зображення користувача Bfhdtf.

order generic rocaltrol 0.25 mg <a href="https://rocaltrtn.com/">purchase rocaltrol online</a> rocaltrol 0.25 mg pill