За органічним виробництвом — майбутнє

 

Виклики, що стоять перед людством (пандемія коронавірусної інфекції, глобальні кліматичні зміни, численні екологічні катастрофи), вимагають прийняття невідкладних ефективних заходів із протистояння кліматичним змінам, боротьби з епідеміологічними захворюваннями, збільшення виробництва продуктів харчування, безпечних для людей, охорони природного середовища і насамкінець збереження планети Земля.

Одним з ефективних шляхів розв’язання названих проблем є розширення органічного виробництва. Саме на це спрямований складений Європейським Союзом план розвитку органічного сектору, метою якого є нарощування виробництва, споживання органічних продуктів і збільшення частки органічних сільськогосподарських земель до 25% вже до 2030 року. Нині в ЄС таких земель близько 8,5%. Цей показник коливається в широких межах від 0,5-х до понад 25% залежно від країни.

План передбачає структурування дій у трьох напрямках: збільшення споживання, збільшення виробництва і подальше підвищення стійкості сектору для забезпечення його збалансованого зростання. Звісно, щоб зацікавити сільгоспвиробників і зокрема фермерів до переходу на ведення органічного землеробства, необхідно мати збільшення показників споживання органічної продукції.

З цією метою європейська комісія пропонує низку конкретних ініціатив, спрямованих на підвищення попиту й довіри споживачів. Вони включають інформування про органічне виробництво, просування споживання, стимулювання більш широкого використання органічних продуктів у місцях громадського харчування з допомогою держзакупівель, збільшення частки органічних продуктів у шкільному харчуванні. Також її майбутні дії будуть спрямовані на попередження шахрайства, підвищення довіри споживачів, покращення простежуваності органічних продуктів. Чим більше землі Євросоюз виділить під органічне сільське господарство, тим кращий буде захист біорізноманіття.

Виконавчий віце-президент плану «European Green Deal» Франс Тіммерманс зауважив: «Нам терміново потрібно відновити баланс у стосунках із природою. З допомогою цього плану дій ми прагнемо підвищити попит на органічне сільське господарство, допомогти споживачам зробити свідомий вибір і підтримати європейських фермерів під час перехідного процесу».

«Наразі органічна продукція — це не лише галузь сільського господарства чи торгівлі, а й один зі стовпів кліматичної політики», — заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Качка під час урочистого відкриття Українського національного павільйону «ORGANIC UKRAINE» на міжнародній виставці органічних продуктів «BIOFACH-2021». Він зауважив, що Україна йде в ногу з Європейським Союзом і темпи збільшення площ органічних земель у нас є найвищими в ЄС. Звісно, що у відсотках це малий показник, але в абсолютних цифрах вони співмірні з показниками країн з органічним статусом, наприклад, Австрії.

Зараз українська органічна продукція має особливе регулювання та контроль з боку ЄС, тому як виробникам, так і державі потрібно працювати над питанням посилення довіри до української продукції. Роль органічної продукції в майбутньому — дуже важлива, наголошує Тарас Качка, оскільки вона наразі є одним зі стовпів трансформації в сільському господарстві. Тому що, крім питання використання добрив і пестицидів, найголовнішим інструментом кліматичного переходу є збільшення виробництва й споживання саме органічної продукції.

На Полтавщині нині 29 підприємств, які працюють за органічними технологіями. Піонером серед них і найбільшим в Україні є ПП «Агроекологія» в Шишацькому районі, що має 8 тисяч гектарів земель, на яких працюють винятково за технологіями органічного землеробства. Підприємство потрапило до каталогу кращих товаровиробників Полтавщини. Засновник цього господарства — Герой Соціалістичної Праці, Герой України Семен Антонець. Будучи свого часу головою колгоспу, він побачив, що люди, які контактують із хімічними речовинами, починають хворіти — від виразок до ракових захворювань, тож прийняв таке рішення: якщо ці речовини шкодять людині, то навіщо їх використовувати? І ось понад чотири десятиріччя тут не використовують ні засобів захисту рослин, ні синтетичних мінеральних добрив, а для сівби застосовують тільки непротруєне насіння. 

Зараз в Україні виробляються препарати на біологічній основі, що дають можливість боротися зі шкідниками і хворобами. «Наше господарство комплексне, —  зазначає генеральний директор підприємства Гліб Лук’яненко, — займаємося і рослинництвом, і тваринництвом. Рослини годують тварин, а тварини — поля. Адже в господарстві налічується 6 тисяч голів великої рогатої худоби, щорічно виготовляється понад 70 тисяч тонн гною, який потім переробляється на біогумус — цінне органічне добриво. Господарство сертифіковане «Органік стандартом» як виробник органічної продукції рослинництва. Варто зазначити, що ми переробляємо зерно на власних потужностях, які також сертифіковані. У 2014—2015 роках здійснили перший експорт на ринок Європейського Союзу».

«У господарстві дотримуються науково обгрунтованої сівозміни, висівають корисні для грунту бобові багаторічні трави. Соняшник повертається на те саме місце аж на восьмий рік. У надзвичайно посушливому році одержали 32 ц/га насіння цієї цінної культури. Тут вирощують високоолійний соняшник, бо на нього більший попит і вища ціна. Вирощуються й інші сільськогосподарські культури, здійснюється ціла низка заходів із накопичення й збереження вологи в грунті. Для затримання снігу лишають на зиму частину стерні, стебла соняшника, рослини багаторічних бобових трав, навесні закривають вологу боронами та культиваторами, зрушуючи кірку та капіляри, що з’єднують шари грунту, — саме це перешкоджає випаровуванню вологи», — розповідає головний агроном підприємства Сергій Козін.

На полях широко використовується сучасна вітчизняна й зарубіжна техніка. За роботу «Високоефективні комплекси технічних засобів для вирощування зернових та інших культур» засновник господарства «Агроекологія» Семен Антонець отримав Державну премію в галузі науки й техніки.

Тваринницька галузь господарства забезпечена екологічно безпечними кормами власного виробництва. Підприємство сертифіковане як виробник молока для дитячого харчування (є постачальником молока класу «екстра» на завод «Агуша»), а також атестоване як племінний завод із розведення  української червоно-рябої породи великої рогатої худоби. 

На одній із конференцій, в якій брав участь генеральний директор ПП «Агроекологія» Гліб Лук’яненко, італійський шеф-повар сказав: «Ваші ліки не можуть бути вашою їжею. Ваша їжа має бути вашими ліками». «Дійсно, більшість людей не можуть сказати, яка різниця між органічним і неорганічним продуктом. Проте за органічним стоїть довгий процес вирощування», — пояснює Гліб Віталійович.

ПП «Агроекологія» розпочало виробництво продуктів харчування під брендом «Vo!». У продажу вже є екологічні курячі яйця. Крім того, налагоджено випуск власних органічних вівсяних пластівців під брендом «Vo!» — це екологічний продукт, сировина для якого вирощена в умовах органічного землеробства. Наступним продуктом масового виробництва цього ж бренду стане зелена гречана крупа, яка не проходитиме термічної обробки, завдяки чому зберігатиметься природний світло-зелений колір зерна, м’який гречаний смак і аромат, а зерно навіть буде здатним до проростання.

У господарстві планується власне виробництво молочної продукції. У зв’язку з цим здійснюватиметься будівництво молокопереробного підприємства, і вже розпочалася конкретна робота. На сесії Шишацької селищної ради надали дозвіл на розробку детального плану території в селі Покровське Шишацької територіальної громади для будівництва підприємства з переробки молока. Відповідальним за розроблення та фінансування плану території є ПП «Агроекологія». Останнім етапом буде м’ясна переробка бренду «Vo!».

Основну свою місію ПП «Агроекологія» вбачає в забезпеченні людей споживчим кошиком повсякденних продуктів — крупами, яйцями, молочною та м’ясною продукцією. Нині в господарстві організовано ведуться весняні польові роботи, щоб у стислі агротехнічні строки у вологий грунт покласти зерно — надію на майбутній високий урожай.

Отже, майбутнє сільськогосподарської галузі — за органічним виробництвом. Адже це головний напрям у примноженні родючості грунтів, збереженні навколишнього середовища, нагромадженні і раціональному використанні вологи, виробництві екологічно безпечної продукції, що особливо важливо в умовах глобального потепління, складної епідеміологічної ситуації. Саме посилення довіри до органічного виробництва, підвищення ефективності органічних господарств, розширення площ органічного землеробства значною мірою залежить від державної підтримки.

Микола ОПАРА, 

кандидат сільськогосподарських наук, професор кафедри землеробства і агрохімії імені В. І. Сазанова Полтавського державного аграрного університету, заслужений працівник сільського господарства України, заступник голови з наукової роботи громадської спілки «Полтавське товариство сільського господарства»

Газета "Вечірня Полтава"
Переглядів: 25 | Коментарів: 1


Додати новий коментар

Зображення користувача Tumabh.

calcitriol 0.25 mg price <a href="https://rocaltrtn.com/">calcitriol 0.25 mg brand</a> cost rocaltrol 0.25 mg