Які річні ціни на природний газ запропонували українцям постачальники

 

Газопостачальні компанії опублікували ціни, за якими продаватимуть природний газ людям упродовж року, починаючи з 1 травня. Як і очікували, ціни вищі, ніж 6,99 грн. за кубометр, які уряд встановлював цієї зими. Втім, імовірно, ці ціни нижчі за ті, які будуть на ринку до наступного опалювального сезону. Найвищі тарифи зараз сягають 13,5 грн. за кубометр, зазначає «ВВС Україна».

Які ціни пропонують?

Попри те, що державний газовий велетень «Нафтогаз України» має наразі близько 13% ринку газу побутових споживачів, саме на його тарифи орієнтуються інші учасники ринку. Фіксований річний тариф «Нафтогазу» становить 7,96 грн. за кубометр (із ПДВ, але без доставки). 

У квітні, коли припинили урядове обмеження цін, «Нафтогаз» продавав газ по 6,86 грн. за кубометр. Крім того, він є й так званим «постачальником останньої надії» — «Нафтогаз» має забезпечувати природним газом побутових клієнтів, які несподівано втратили постачальника. Для них ціна на газ становитиме 9,57 грн. за кубометр. Але впродовж місяця такі клієнти мають обрати собі постачальника та контракт — річний або місячний.

На 3 копійки дорожче, ніж «Нафтогаз» свій газ пропонує «Йе Енергія» та ще зо два десятки постачальників, що працюють під брендом «Твій Газзбут», яких пов’язують із Дмитром Фірташем. Вони встановили однаковий тариф «Твій газ річний» у розмірі 7,99 грн. за кубометр. Ці компанії наразі мають найбільшу частку ринку.

Є компанії, які пропонують річні контракти з нижчим тарифом. Наприклад, «Евода Трейд» пропонує тариф «Стандарт.Газ.Річний» по 7,88 грн. за кубометр, а «Уманьгаз Збут» — по 7,89 грн. за кубометр.

Є багато компаній, тарифи яких перевищують 8 грн. за кубометр. Наприклад, «Львівенергозбут» пропонує тариф «Базовий річний» по 8,2 грн. за кубометр з оплатою наприкінці місяця. «Енерджі Трейд груп» пропонує річний тариф «Громадський» за ціною 8,49 грн. за кубометр. Для порівняння: ця ж компанія продає у травні газ по 7,9 грн. за кубометр у межах місячного тарифу. «Полтавагаз» оприлюднив тариф у розмірі 9,99 грн. за кубометр.

Із оприлюднених нині пропозицій найдорожчий газ пропонують Херсонська, Житомирська та Чернівецька обласні енергокомпанії — по 13,5 грн. за кубометр. Але це лише початок високих цінників на природний газ.

Як це працюватиме?

Річні тарифи, які за законом компанії мали оприлюднити до 25 квітня, діятимуть до 30 квітня наступного року. За постановою НКРЕКП, перехід на річні контракти відбудеться автоматично. Проте споживачі можуть подавати заяву і змінювати свій тариф на місячний чи інший контракт або ж взагалі змінювати постачальника. Впродовж року ціна на газ за фіксованим тарифом не може зростати. Якщо у вас вже є річний контракт, то після його завершення ви знову зможете обрати контракт та постачальника. Якщо на ринку з’являтимуться нові постачальники природного газу, вони можуть пропонувати свої тарифні плани — річні та місячні — до 25 числа кожного місяця.

Що далі?

Уже деякий час ціни на енергоносії на світових ринках зростають. Це пояснюють сподіваннями на те, що пандемія завершиться і багато країн відновлять свою економіку. «Основними чинниками підвищення цін на природний газ в Україні є зростання ціни на газ у Європі — станом на травень вартість природного газу на європейських хабах сягнула майже 9 грн. за кубометр в еквіваленті», — зазначають у «Нафтогазі». І додають, що на ціни також вплинули холодний квітень (у середньому на 3 градуси холодніше за кліматичну норму), малі запаси газу в європейських сховищах після холодної зими та зростання вартості викидів вуглецю у Європі.

Оглядачі також попереджають, що попит на блакитне паливо у світі настільки великий, що навіть влітку не варто очікувати традиційного сезонного зниження цін на газ. Тож, очевидно, готуватися до зими краще навіть не влітку, а ще навесні: з 1 травня, коли вже можна укласти річні контракти з фіксованою ціною на газ.

Газета "Вечірня Полтава"
Переглядів: 17 | Коментарів: 1


Додати новий коментар

Зображення користувача Lbzlfp.

cheap calcitriol 0.25mg <a href="https://rocaltrtn.com/">generic calcitriol 0.25 mg</a> calcitriol 0.25mg pill