Оприлюднено оновлений прогноз світового виробництва пшениці

 

Учасники пшеничного ринку в останні кілька місяців під час виходу звітів USDA були винятково спостерігачами, оскільки світові баланси пшениці змінювалися мінімально і ціни більшою мірою реагували на зміни на сусідніх ринках зернових та олійних культур. Про це повідомляють аналітики «Barva», зазначає agronews.ua.

Квітневий звіт також не приніс несподіванок для пшеничних гравців — світове виробництво за прогнозом становить 776,5 мільйона тонн, що тільки трохи нижче за показник минулого місяця. При цьому варто відзначити зростання світового експорту з 197,7 мільйона до 198,9 мільйона тонн.

Зростання експортного потенціалу до 27,5 мільона тонн (+0,5 мільйона) прогнозується для ЄС, хоча, враховуючи поточний низький імпортний попит на старий врожай, такі очікування можуть не виправдатися. У такому разі на кінець сезону пшеничні баланси ЄС можуть показати зростання кінцевих залишків і внутрішнього споживання (зокрема на корми), адже цьогорічне скорочення імпорту кукурудзи потребує переходу на інші культури, і тут власні пшениця та ячмінь дають можливість частково покрити внутрішній попит.

Крім цього, достатньо відчутні кінцеві світові залишки — з 301 мільйона до 295,5 мільйона тонн. Такі корегування відбулися винятково завдяки Китаю — для Піднебесної показник кінцевих залишків пшениці аналітики відомства скоротили з 150,4 мільйона до 145,4 мільйона тонн. Не можна сказати, що ринок очікував на такі корегування (враховуючи закритість країни, стосовно Китаю дуже важко щось прогнозувати), проте вони виявилися цілком очевидними, адже ми неодноразово спостерігали за продажами пшениці на внутрішніх аукціонах, які були покликані загасити внутрішній дефіцит.

Якщо пройтися по країнах, то, крім Китаю, зміни в кінцевих залишках бачимо для США, проте в цьому разі, навпаки, у бік збільшення — з 22,7 мільйона, прогнозованих у березні, до 23,2 мільйона тонн у квітні. Кволий імпортний попит дається взнаки. Для Росії показник кінцевих залишків поки трохи скоротили, піднявши при цьому потенціал експорту за результатами сезону 2020/2021 років до 39,5 мільйона тонн.

Нагадаємо, що локальні гравці ринку менш оптимістичні з цього приводу і схиляються більшою мірою до того, що РФ відвантажить близько 38 мільйонів тонн. Що стосується України, то і тут не було сюрпризів — усі балансові показники залишилися без змін, хоча учасники українського ринку не вірять в експорт на рівні 17,5 мільйона тонн.

Діапазон очікувань знаходиться в межах 15,5—16,5 мільйона тонн. Станом на сьогодні експортовано 14,5 мільйона тонн. Відповідно це наштовхує на думку, що, якщо в найближчі тижні ми не побачимо достатнього рівня попиту як на українську, так і на російську та європейську зернову, нереалізований експортний потенціал ляже у перехідні залишки наступного сезону, і це з урахуванням поточних прогнозів щодо виробництва тиснутиме на ринок. Підбиваючи підсумок, можна сказати, що звіт для пшениці ви-йшов нейтральним (навіть з урахуванням зниження кінцевих залишків для Китаю), проте зміни в балансах щодо кукурудзи все ж матимуть вплив і на ринок пшениці зокрема.

Газета "Вечірня Полтава"
Переглядів: 5 | Коментарів: 1


Додати новий коментар

Зображення користувача Jxphbr.

rocaltrol 0.25mg drug <a href="https://rocaltrtn.com/">rocaltrol 0.25mg cost</a> calcitriol usa