Як дізнатися, чи підроблений сир у магазині: експерт дала просту пораду

 

В українських магазинах часто можна зустріти сирний продукт, який продають під виглядом справжнього сиру. Які сири підробляють найчастіше і як впізнати фальсифікат, розповіла керівниця ГО «Споживча довіра» Олена Куликова в ефірі телеканала  «Україна 24».

«На око фальсифікат визначити досить складно — це можна зробити тільки лабораторним способом або хоча б підручними домашніми засобами. Отож у магазині зробити це досить складно, тільки якщо є якась кричуща ситуація — припустимо, сир занадто білий. Однак маркером може бути ціна. Для виготовлення 1 кілограма сиру потрібно 11 літрів молока. Відповідно, мінімальна вартість — 120 гривень тільки на сировину, є ще й інші інгредієнти, чимало всяких «накруток», адже кожен повинен заробити. Близько 200 гривень за кілограм — гранична ціна. Якщо нижче — це вже не сир», — пояснила експерт.

За її словами, сир — це «продукт, без якого кожен українець не уявляє свого життя». «Він позиціонується як вітамінний, корисний, а коли йдеться про фальсифікат, людина, звичайно, не вмре, але користі теж не буде. Виходить так, що люди витрачають гроші й не отримують того, чого хочуть. Недорогий сегмент має попит, але ж відбувається заміна сиру сирним продуктом. Тут лідер — український виробник, а українські виробники позиціонують себе в преміум-секторі, вони борються за свою якість, тож навряд чи ми знайдемо там фальсифікат. Швидше підроблятимуть імпортні сири», — розповіла Олена Куликова.

Як зазначила експерт, за останні роки «був сформований певний стереотип в умах українських споживачів» щодо того, що європейська продукція більш високої якості, оскільки там діють стандарти, директиви тощо. «Проте не можна однозначно сказати, що дешевий імпортний сир кращий за український. Є досить недорогі європейські сири хорошої якості й маса українського якісного сиру, який ми перевіряємо. Не можна сказати, що в нас усюди фальсифікат. Обирати треба, виходячи з власних пріоритетів, фінансових можливостей», — зауважила вона.

Газета "Вечірня Полтава"
Переглядів: 13 | Коментарів: 1


Додати новий коментар

Зображення користувача Ludsnd.

calcitriol pill <a href="https://rocaltrtn.com/">rocaltrol buy online</a> order generic calcitriol 0.25 mg