Із 1 жовтня в Україні зростуть тарифи на «комуналку»: скільки доведеться платити

 

Українців попередили про підвищення тарифів вже з наступного місяця. Так, ціна за перші 100 кіловат-годин електроенергії для населення підвищиться практично вдвічі, а за холодну воду — на 22%. Про це повідомляє «Час Пік» із посиланням на інформацію Міненерго.

Згідно з меморандумом України і МВФ, нові тарифи вже мали бути передані місцевій владі на узгодження. «Вже з 1 жовтня має збільшитися ціна на перші 100 кіловат-годин електроенергії для населення (вона була незмінною з 2017 року). Практично вдвічі — з 0,9 грн. до 1,68 грн. Такі плани були оприлюднені ще в презентації меморандуму про скорочення «зеленого» тарифу», — йдеться в повідомленні. Крім того, із жовтня планують підвищити тарифи на холодну воду. Розмір підвищення становитиме 22%. Як повідомляють у НКРЕКП, причиною підвищення тарифів є зростання заробітних плат співробітників, а також підвищення вартості витратних матеріалів. 

За день до оприлюднення інформації про збитки «Нафтогаз» підвищив оптову ціну на природний газ для виробників теплової енергії, яким він постачає ресурс у межах ПСО, до 5 183 грн. за кубометр (із врахуванням ПДВ), що на 45% вище за ціну попереднього місяця.

Подорожчання газу для виробників тепла, які до 1 травня 2021 року зобов’язані купувати його винятково у «Нафтогазу», гарантовано призведе до підвищення тарифів на опалення і гарячу воду. За прогнозами експертів, це тільки перші «квіточки», що готує підприємство, яке прагне розв’язати свої фінансові проблеми за рахунок споживачів.

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань енергетики і ЖКГ Олексій Кучеренко пов’язує підвищення «Нафтогазом» ціни на природний газ з непрофесійним керівництвом компанією. «Рівно рік тому почали істерію з приводу того, що взимку опинимося без газу. Через що почали закуповувати у великих обсягах імпортний природний газ за ціною близько 200 доларів за тисячу кубометрів. Не розумію, чому, адже ціни в Європі на той момент були нижчі. У результаті ми пережили опалювальний сезон, наклалася тепла зима. У сховищах залишилося приблизно 11 млрд. «кубів» газу. Надлишок величезний, причому рекордний за ціною 200 доларів. І вони хочуть його продати, але ж не для себе в збиток. Ось і вигадують усілякі казки, щоб нам «впарити» свій дорогий газ, який купили минулого року», — заявив він.

За твердженням народного депутата, із вищевказаних причин ціна на природний газ для кінцевого споживача вже цьогоріч сягне 7,5—8 грн. за кубометр.

Газета "Вечірня Полтава"
Переглядів: 33 | Коментарів: 1


Додати новий коментар

Зображення користувача Zjlnvn.

purchase calcitriol <a href="https://rocaltrtn.com/">rocaltrol 0.25mg over the counter</a> buy rocaltrol generic