Революція на ринку природного газу: куди з 1 серпня бігти споживачам і як рятуватися боржникам

 

Із 1 серпня в Україні відкрили роздрібний ринок природного газу для населення. Це одна з умов меморандуму з МВФ про фінансову допомогу Україні. Кожен споживач, згідно з ухваленим іще 2015 року законом про ринок природного газу, може вільно обирати постачальника залежно від запропонованої ціни та сервісу.

Як реалізувати це право на практиці, ніхто не знає, адже уряд досі не пояснив, як працюватиме роздрібний ринок, як споживач зможе змінити постачальника, де дізнатися про цінові пропозиції. А може, взагалі не потрібно нічого міняти й далі працювати з газзбутом, найкраще підготовленим до роботи в нових умовах ринку? Досвід країн Європи засвідчує, що лише 3—5% споживачів міняють продавців природного газу, але навіть цього достатньо для розгортання конкурентної боротьби за споживача і зниження ціни на газ.  

Інтрига в тому, що уряд продовжує розробляти ключові регуляторні акти, які мали б набрати чинності ще до запуску роздрібного ринку. Існує реальна загроза, що певні групи населення залишаться взагалі без постачальників природного газу через борги. Колосальна сума заборгованості за газ населення та теплокомуненерго перед «Нафтогазом» — майже 69 мільярдів гривень — свідчить, що далеко не всі споживачі мають достатньо коштів оплачувати паливо навіть за пільговою ціною. А після набуття чинності ринкових умов формування ціни цілком можливе підвищення ціни на газ, а заодно і подальше неконтрольоване зростання боргів. Тому загроза масових відключень побутових споживачів від газопостачання перед опалювальним сезоном цілком реальна.

Уряд обмежить газового монополіста?

Запуск роздрібного ринку для населення — фінальний етап реформування ринку природного газу. Раніше був запущений оптовий ринок, де ціна на газ формується на основі котирувань ТБ «Українська енергетична біржа». За останні три роки «Нафтогаз» продавав природний газ на цій біржі для промисловості за цінами в межах 3 820—14 590 гривень за тисячу кубометрів.  

Із 1 серпня уряд не втручатиметься і не обмежуватиме ціни для населення — припинить дію урядова постанова № 867 про покладання спеціальних обов’язків (ПСО) на НАК «Нафтогаз України» щодо реалізації видобутого в Україні природного газу. Відтак ціна на газ для населення зрівняється з ціною для промисловості. Отож станом на 30 липня на Українській енергетичній біржі середньозважена ціна на газ вересневого ресурсу вже підскочила до 4 750 гривень (із ПДВ) і, найімовірніше, зростатиме й надалі.

Для багатьох фізичних осіб ринкова ціна на газ може ви-явитися непідйомною, тому уряд планує створити «запобіжники». Проблему можна розв’язати, якщо на біржові торги вийде зі своїм значно дешевшим ресурсом (порівняно з ціною на імпортний газ) найпотужніша видобувна компанія «Укргазвидобування». Собівартість видобутку в неї становить близько 50 доларів. Зараз весь ресурс своєї дочірньої структури викуповує «Нафтогаз України» і планує робити це й надалі. Газовий монополіст планує продовжувати контролювати процес формування вигідної йому ціни.

Експерти вважають, що скасування ПСО для населення відкриє «Нафтогазу» можливості для зловживань через його монопольне становище на ринку природного газу. За наполяганням учасників ринку уряд обіцяє таки зробити доступним ресурс власного видобутку для усіх постачальників природного газу, а не лише для «Нафтогазу».

«Щоб на ринку дійсно були вільні конкуренція і доступ всіх постачальників до державного ресурсу, а не тільки в «Нафтогазу». Нині ми доопрацьовуємо рішення, згідно з яким компанія «Укргазвидобування» зможе з певними обсягами природного газу виходити на біржу», — повідомила «Главком» керівниця Міністерства енергетики Ольга Буславець. Це також підтвердив один із керівників «Нафтогазу».  

Отже, як тільки уряд ухвалить обіцяне рішення, усі постачальники природного газу (таких понад 400) відразу ж зорієнтуються в ціні і лише тоді почнуть конкурувати за споживача. Тоді ж можна буде змінити постачальника. Поки ж компанії, які планують працювати на цьому ринку, ніяких пропозицій своїм потенційним клієнтам не роблять.

«Було б правильно надати всім постачальникам доступ до купівлі природного газу українського видобутку на ринку з допомогою майданчиків «ProZorro» або Української енергетичної біржі. Але, на жаль, нині монополія на викуп вітчизняного природного газу є тільки в НАК «Нафтогаз України», — визнає проблему директор ТОВ «Харківгаз Збут» Павло Тиндик на конференції «Ukrainian Gas Open» в «Energy Club» 22 липня.

Тому ключове завдання уряду — обмежити можливості газового монополіста. Інакше реформування роздрібного ринку втрачає сенс, адже, на думку експертів, замість регіональних монополістів ми отримаємо одного державного монополіста.

Споживач не вмотивований міняти постачальника

Абсолютно кожен споживач хоче знати, яку вигоду він матиме від запровадження ринку газу для населення. Після скасування ПСО і пільгових цін, можливо, доцільніше змінити постачальника природного газу, якщо в нього буде нижча ціна? Відповіді на ці запитання стануть зрозумілими, коли усі постачальники сформулюють свої пропозиції і кожен споживач отримає можливість укласти договір із тим, хто запропонує найвигідніші умови.

 «Щоб розуміти, що на що міняти, потрібно володіти інформацією від різних постачальників природного газу. Сподіваюся, з часом буде створений інформаційний хаб, де розміщуватимуть певні пропозиції від різних постачальників. Можливо, такі пропозиції надійдуть від «Ощадбанку» й Укрпошти, адже з ними працює «Нафтогаз». Можливо, у своїй поштовій скриньці хтось зі споживачів знайде лист від «Нафтогазу», де буде сказано: мовляв, ми пропонуємо природний газ за такою ціною, вам необхідно звернутися за такою адресою…», — пояснює в коментарі «Главкому» керівник «газової» групи Експертної ради при Міненерго Леонід Уніговський.

Доцільно нагадати, що голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв раніше також повідомляв, що налагоджують співпрацю з Укрпоштою та «Ощадбанком», які мають велику абонентську базу. «Думаю, що на ринку природного газу захочуть працювати й обленерго з їхньою великою клієнтською базою», — вважає Коболєв.

«Нафтогаз» планує впевнено вийти на ринок природного газу для населення, який, сподіваюся, почав діяти з 1 серпня», — не приховує директор ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» Максим Рабінович. Про це він заявив на конференції «Ukrainian Gas Open». Компанія розраховує відібрати в обласних збутових компаній щонайменше 20% домогосподарств. Тому не виключено, що більшість споживачів передусім отримає пропозиції саме від «Нафтогазу». У цьому протистоянні між постачальниками, за теорією, має виграти споживач, адже в боротьбі за нього вони повинні знижувати ціну на газ.

На прохання «Главкома» пояснити читачам, як діяти з 1 серпня, експерт газового ринку Леонід Уніговський зазначив: «Нічого не змінюватиму. Я споживаю мало газу, тому можливі цінові коливання поки що не дуже на мене впливають». Тобто споживачам, які використовують природний газ лише для приготування їжі, особливо не варто поспішати, адже різниця в ціні від різних постачальників буде незначною. Зовсім інша річ, коли домогосподарства опалюють природним газом свої оселі — таких понад 6 мільйонів. Їм буде доцільно шукати найвигіднішу пропозицію. До речі, на сайті НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) розміщений перелік всіх ліцензованих постачальників природного газу, але інформації про цінові пропозиції жодного з них іще немає. 

Нині кожне домогосподарство отримує дві платіжки: одну — за транспортування природного газу газорозподільному оператору (облгазу), другу — компанії-постачальнику за придбаний природний газ (газзбуту). Якщо ж споживач обере іншого постачальника, тоді в другій платіжці просто зміниться назва компанії. Не страшно зробити помилковий вибір, адже можна буде легко обрати іншого. У червні НКРЕКП спростила правила зміни постачальника природного газу. Для цього побутовому споживачеві необхідно буде направити новому постачальнику заяву-приєднання до умов договору. Водночас участь або надання підтвердження з боку чинного постачальника не потрібні.

Боржники не залишаться без природного газу?

На ринку природного газу вже працюють понад 400 ліцензованих постачальників, але всі вою-ють лише за платоспроможного споживача — за «живі» гроші. Не виключено, що компанії, які досі працювали на ринку, з 1 серпня почнуть масово відключати боржників. І якщо споживач, якого від’єднали від газової труби, не зможе вчасно обрати іншого постачальника, в такому разі він може розраховувати на тимчасову гарантовану допомогу і  протягом 60 днів отримувати природний газ від постачальника «останньої надії» (ПОН). Гарантом того, що ніхто не залишиться без природного газу, Міненерго обрало на конкурсі компанію «Нафтогаз України».   

Кабінет Міністрів затвердив ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» постачальником «останньої надії» на ринку природного газу для населення терміном на три роки як переможця конкурсу. Але за ці 60 днів потрібно буде обрати нового постачальника. Але що буде, якщо в споживача немає грошей, щоб погасити старі борги, а опалювальний сезон вже настає? «Не виключено, що Міністерство енергетики скасує обмеження в 60 днів для роботи побутових споживачів із постачальником «останньої надії», — повідомила Ольга Буславець.

Відключення боржників від мережі

Як зазначено вище, скасування ПСО для населення відкриє можливості для зловживань «Нафтогазом» через його монопольне становище на ринку природного газу. Після того, як він був обраний постачальником «останньої надії», інші учасники ринку заявили про дискримінацію. 

Зокрема Асоціація постачальників енергоносіїв вважає за необхідне обирати постачальника «останньої надії» в кожному регіоні, оскільки в Україні немає жодного оператора, який би мав розгалужену мережу представництв в усіх регіонах. Асоціація вважає дискримінаційними умови оголошеного Міненерго конкурсу на вибір постачальника «останньої надії» для населення, адже серед вимог до учасників конкурсу — наявність 3,5 мільярда м3 природного газу в сховищах чи підписані угоди на вказаний обсяг із підтвердженням від оператора газотранспортної системи. «Така вимога практично виключає можливість участі в конкурсі практично всіх постачальників природного газу, крім одного — НАК «Нафтогаз «України», — стверджують в асоціації.

Обурення приватних постачальників зумовлено ще й тим, що вони були позбавлені можливості напряму купувати природний газ в «Укргазвидобування», адже в межах виконання ПСО ця компанія була зобов`язана продавати весь ресурс «Нафтогазу». Тепер дія такого зобов`язання завершується, а отже, уряд міг би зобов’язати реалізувати природний газ, видобутий «Укргазвидобуванням», на біржі. Зрозуміло, що «Нафтогаз» категорично проти. Про це свідчить висловлювання представника «Нафтогазу» Юрія Войтовича в колі експертів: «Ніхто не змусить нас продавати природний газ на біржі. Ми юридичний суб`єкт, відтак робитимемо те, що вважаємо за потрібне». 

У ТОВ «Єгаз» (постачає природний газ компаніям, які займаються його збутом, належить Дмитру Фірташу. — Авт.) також вважають, що для вибору постачальника «останньої надії» потрібно було провести регіональні конкурси, але уряд не прислухався до цієї думки. Проте компанія «Єгаз» вже стала серйозним конкурентом «Нафтогазу» завдяки закупівлі природного газу для компаній, які займаються збутом, не в «Нафтогазі», а на біржі. Крім того, завдяки імпорту з інших країн «Єгаз» почав збивати ціну «Нафтогазу». Інші ж постачальники не мають таких потужних ресурсів, які є в «Єгазу», тому вимагають обмежити можливості газового монополіста.

 «П’ять років держава будувала ринок природного газу, але які умови насправді побудували… Чому сьогодні немає постачальників, які готові йти до споживача, крім «Нафтогазу»? Тому що немає прозорих умов роботи на цьому ринку… Нині дуже багато питань залишаються невирішеними», —  констатує директор компанії «Закарпатгаз Збут» Вікторія Томінець.

Наталка ПРУДКА

«Главком»

Газета "Вечірня Полтава"
Переглядів: 9 | Коментарів: 0


Додати новий коментар