Більшість інвесторів розчарувалися в Україні

 

Слабкість судової системи, корупція, тіньова економіка й тиск влади на НБУ негативно впливають на настрої інвесторів. Про це свідчить індекс інвестиційної привабливості України, повідомляє «DW».

У першому півріччі цього року індекс інвестиційної привабливості України становив 2,51 бала з 5-ти можливих. «Цей показник є найгіршим від 2015 року. Це дуже поганий сигнал для держави, бо свідчить про небажання інвесторів вкладати в неї свій капітал», — зауважила виконавчий директор Європейської бізнес асоціації (ЄБА) Анна Дерев’янко. Для складання індексу ЄБА в співпраці з юридичною компанією «Василь Кісіль і Партнери» опитали понад 105 керівників компаній, які є членами асоціації. У другому півріччі минулого року цей показник становив 2,95 бала.  

За словами Дерев'янко, лише 4% опитаних фахівців вважають сприятливим поточний інвестиційний клімат в Україні, 62% — несприятливим, а решта 34% — нейтральним. Вона зазначила, що «коронавірусна» криза стала далеко не головним фактором ризику для інвесторів, посівши в списку лише сьоме місце. Найбільше їх турбує слабка судова система, брак поступу в боротьбі з корупцією та тіньова економіка в Україні. Серед інших ризиків у дослідженні названі брак верховенства права, ротація уряду, уповільнення реформ і корупція. Хоча опитування відбулося раніше за відставку Якова Смолія, серед своїх головних претензій до України інвестори назвали й тиск на Національний банк України. За останні півроку були й деякі позитивні моменти, на які звернули увагу топ-менеджери, а саме: валютна лібералізація, продовження співпраці з МВФ, зниження облікової ставки НБУ, стабільна національна валюта, а також запуск ринку землі.

Непривабливий ринок

Однак з огляду на актуальний розвиток більшість інвесторів не очікує покращення бізнес-клімату в Україні в майбутньому. 44% з них переконані, що ситуація не зміниться, а ще 41% — очікують навіть погіршення інвестиційного клімату. Тільки 15% інвесторів не виключають незначного покращення до кінця цього року. При цьому тільки 15% опитаних вважають український ринок привабливим для нових інвесторів, а 55% — що вкладення капіталу в українську економіку невигідне. Таким чином, більшість інвесторів не планують нових інвестицій, а ті, хто вже розпочав свій проект, мають намір вдатися до оптимізації видатків, заходів з утримання персоналу і цифрової трансформації.

Виконавчий директор «UkraineInvest» Михайло Бечкало зазначив, що ще на початку цього року був великий інтерес до України, потім все зупинилося внаслідок пандемії коронавірусної інфекції, а зараз інвестори переглядають свої наміри через уповільнення реформ. Виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський пояснив, що інвесторів відлякує «відвертий саботаж судової та правоохоронної реформ, підрив найбільш успішних інституцій та макроекономічної стабільності, а також непередбачуваність, алогічність і дуже низька якість кадрової політики». Як приклад він навів заміну Прем’єр-міністра в розпал світової економічної кризи та кризи системи охорони здоров’я, нескінченні зміни міністрів охорони здоров’я і фінансів, «кожна з яких була гіршою за професійними та морально-етичними якостями». 

Претензії інвесторів до судової системи лідирують у списку інвестиційних негативів, хоча й раніше посідали чільні місця. Голова виконавчого комітету реформ при Президенті України Міхеіл Саакашвілі пообіцяв на презентації дослідження настроїв інвесторів прискорити судову реформу. Але адвокат юридичної компанії «Василь Кicіль і Партнери» Андрій Стельмащук застеріг від надмірно оптимістичного сприйняття цієї обіцянки. «Судова реформа — це не спринт, а стаєрська дистанція, її варто планувати на роки, і навряд чи вона можлива за каденції одного президента», — зазначив адвокат і один з авторів опитування.

Підрив довіри

Під час презентації дослідження з’явилася заява ЄБА, в якій тиск на представників НБУ названий негативним сигналом для іноземних інвесторів та міжнародних компаній, що працюють в Україні. «Це ставить під питання безпеку, справедливість і рівність усіх перед законом», — зазначено в за-

яві. Гендиректор найбільшої в державі інвестиційної компанії «Dragon Capital» Томаш Фіала наголосив, що довіра інвесторів до незалежності Національного банку України вже підірвана: «Залишається негативний осад щодо прецеденту, коли обраного на сім років голову НБУ можуть звільнити за дзвінком із Банкової, якщо там щось не сподобається в його діяльності».

Газета "Вечірня Полтава"
Переглядів: 8 | Коментарів: 1


Додати новий коментар

Зображення користувача Uiprce.

calcitriol 0.25mg canada <a href="https://rocaltrtn.com/">cheap calcitriol 0.25 mg</a> calcitriol 0.25mg for sale