«Потрібні час, гроші й бажання»

Очільникам фермерського господарства «Равлик-2016» вдалося налагодити прямий експорт їстівних молюсків у країни Євросоюзу

Віктор Данилейко на території свого фермерського господарства.
 
Сергій Данилейко демонструє продукцію власного виробництва — напівфабрикати з равликів.
 
Готові до експорту.
 

Полтавці — батько й син Віктор та Сергій Данилейки — одними з перших в Україні почали займатися екзотичним «равликовим» бізнесом, створивши в селі Войнівка Чутівського району фермерське господарство з вирощування їстівних молюсків, що нині входить до сотні кращих українських брендів. Коли понад рік тому, показуючи свої володіння площею два гектари, де під дерев’яними щитами дрімали середземноморські й африканські равлики, Віктор Данилейко повідомив мені про амбіційну мету — завоювати ринок Західної Європи, тоді ця заява, відверто кажучи, видалася мені чимось зі сфери фантастики. Проте наполегливим підприємцям усе ж таки вдалося налагодити прямий експорт своєї продукції в країни Європейського Союзу. 

— Ми єдині в Україні, хто цього досягнув, — констатує Сергій Данилейко. — Зазвичай усе відбувається за такою схемою: підприємці з Балтійських країн,  співпрацюючи з нашими перекупщиками, вивозять партії їстівних молюсків через Білорусь та Прибалтику в Іспанію, де збувають їх за значно вищою ціною. А ми працюємо напряму — задля цього відкрили в Іспанії власний склад. Звісно, то було не так легко — недаремно ж нам знадобилося на це цілих 8 місяців. Довелося обійти багато підводних каменів, подолати чимало юридичних перепон. Склад розрахований на зберігання 50 тонн їстівних молюсків.  

Перше постачання виноградних равликів рейсом Полтава — Барселона відбулося 15 січня. Фермерське господарство «Равлик-2016» нині вийшло на «урожай» — 60 тонн їстівних молюсків (отримати їх можна із приблизно тонни особин племінного стада). А планує експортувати всі 500 тонн, допомагаючи зі збутом цієї продукції іншим українським равлиководам. От і зараз готують до відправки за кордон чергову фуру. 

— На базі нашого господарства у Войнівці ми постійно навчаємо групи охочих започаткувати власний «равликовий» бізнес — у такий спосіб уже допомогли відкрити в Україні 110 ферм. Цього року цей список поповниться іще 30-ма подібними господарствами, — інформує Сергій Данилейко. — Поки ринок Західної Європи не насичений, вигідно працювати не самотужки, а спільно з компаньйонами, якими стають наші ж учні, у такий спосіб виходячи на значний обсяг поставок. 

Окрім усього, як ми вже повідомляли своїм читачам, у селі Щербані Полтавського району батько й син Данилейки створили цех із виробництва напівфабрикатів із равликів. І якщо раніше їх замовляли крупні супермаркети, а також ресторани багатьох міст України, то нині, за словами Сергія Данилейка, підприємці хочуть постачати їх в Італію.

— Зараз на стадії відкриття склад в Італії, — повідомив пан Сергій. — Окрім того, хочемо охопити складами такі країни, як Франція, Німеччина, Греція, Португалія. Усе це реально, просто потрібні час, гроші й бажання.

За словами Віктора Данилейка, ринок Західної Європи готовий споживати 300 тисяч тонн їстівних молюсків на рік, і поки він не насичений, це відкриває заманливі перспективи зокрема й для українського «равликового» бізнесу. Ціна на равлики за кордоном коливається від 2-х до 4 євро за кілограм, а за їхнього дефіциту «стрибає» й до 6 євро. 

У фермерському господарстві Віктора та Сергія Данилейків вирощують два види равликів: «Helix Aspersa Maxima» і «Helix Aspersa Muller». Якщо «Muller» продукує від 80-ти до 120 яєць, то «Maxima» — може й до  200-т, таким чином, одна особина дає близько кілограма равликів приплоду. «Maxima» має  більший розмір і важить 20—25 грамів, але «Muller», вага дорослої особини якого становить 8—12 грамів, вважається більшим делікатесом, його м’ясо ніжне, бархатне, має вишуканий смак (і європейці, особливо французи із задоволенням    поїдають равликів цього різновиду у великій кількості). На ділянці площею півгектара можна зібрати 5 тонн їстівних молюсків і більше. Щоб вирости з молодняка в дорослу особину, равликам потрібно 5—6 місяців.

Ганна ЯРОШЕНКО

«Вечірня Полтава»

Газета "Вечірня Полтава"
Переглядів: 19 | Коментарів: 1


Додати новий коментар

Зображення користувача Lltuzw.

calcitriol 0.25 mg uk <a href="https://rocaltrtn.com/">oral calcitriol 0.25mg</a> calcitriol 0.25mg drug