Уперше за роки незалежності в Україні рекордно скоротилося виробництво молока

 

У 2019 році Україна рекордно скоротила виробництво молока — до 9,69 млн. тонн або на 3,7%. Українські переробники недоотримали 377,1 тис. тонн сировини. Про це, спираючись на дані Держстату, повідомляє аналітичний відділ Асоціації виробників молока. «Усі роки незалежності українська молочна галузь демонструє скорочення виробництва молока. Проте саме у 2019 році вперше зафіксували такі рекордні темпи падіння, коли загальний збір молока «не дотягнув» до позначки в 10 млн. тонн. Причина — скорочення поголів’я дійних корів. Так, підприємства вирізали корів через незрозумілу ситуацію із запровадженням ринку землі, неповні виплати компенсацій наявних програм держпідтримки, а також чутки про їхнє суттєве скорочення у 2020-му. Через це деякі підприємства або повністю закрили молочний напрямок бізнесу, або максимально скоротили поголів’я поки що низькопродуктивної худоби для акумуляції коштів. Значна кількість ферм «заморозила» інвестиційні інфраструктурні проекти, є і такі, які повністю розчаровані державною політикою у сфері підтримки тваринництва та розглядають питання закриття молочного бізнесу, — ідеться в повідомленні. — Серед населення скорочення виробництва молока відбувалося через погану ціну на сировину низького гатунку, яку  виробляє більшість домогосподарств. До інших, не менш важливих причин належать зменшення чисельності працездатного населення у сільських місцевостях, трудова міграція та зростання небажання утримувати худобу».

Загалом наймасштабніше скорочення виробництва сировинного молока відбулося серед господарств населення, де падіння становить 4,6%, а це — 339,3 тис. тонн. Скорочення відзначалося майже по всіх регіонах, найбільше зменшили виробництво на Київщині — на 15%, Вінниччині — 9,7%, в Запорізькій області — 9,7%, на Миколаївщині — 9,6%, Чернігівщині — 9,1%, Черкащині — 8,6%, Волині — 8,3%, Житомирщині — 7,6%. У 2019 році загальний надій у приватному секторі становив 6,97 млн. тонн.

Серед молочно-товарних ферм скорочення виробництва було меншим — до 2,72 млн. тонн (3,7%) з річними втратами у розмірі 37,8 тис. тонн. Зниження виробництва сировинного молока відбулося у більшості регіонів країни. Найбільше структурне падіння було серед господарств Закарпаття, яке в річному вимірі сягнуло 40%. Оскільки це «найбідніший» на молоко регіон, там виробляється лише 2 тис. тонн молока на рік, тому втрати в обсязі 800 тонн на рік не є суттєвими для загального валу. В інших регіонах частка скорочення супроводжувалася серйозними фактичними втратами. Так, у Чернівецькій області виробництво зменшилося на 20%, а це — 2,8 тис. тонн молока, у Рівненській — на 14,3%, а це — 10,9 тис. тонн, Сумській — на 14,2%, що становить 24,7 тис. тонн, Донецькій — на 12,9%, а це — 9,2 тис. тонн, Луганській — на 10,7% , а це — 3,3 тис. тонн, Запорізькій — на 10,2% або 3,8 тис. тонн, Київській — на 2,5%, а це — 5,6 тис. тонн та Житомирській — на 2,2% або 2,5 тис. тонн.

За прогнозами аналітика, цьогоріч очікується продовження скорочення виробництва сировинного молока. «Його масштаби у промисловому секторі залежатимуть від ступеня вирішення державою тих гострих питань, які постали наразі перед фермерами. Очікується певне сповільнення темпів падіння виробництва молока у першій половині року серед молочно-товарних ферм, проте таке «затишшя» може бути тимчасовим. Виробництво молока населенням і надалі скорочуватиметься, — прогнозує аналітик. — Попри те, що молока від домогосподарств надходить на переробку лише четверта частина, подальше скорочення зумовить поглиблення його дефіциту на переробних підприємствах. Компенсувати його можна було б за рахунок збільшення виробництва промислового молока. Проте ситуація у цьому разі залежить не від фермерів, а від держави. Адже наявні нині програми підтримки, на жаль, є неефективними та не вирішують глобальних кризових питань. Виходом із ситуації може стати зниження ставки ПДВ на молокопродукти з 20% до 6—8% за аналогією до країн Європейського Союзу».

Нагадаємо, що більш інформативно ситуацію на молочному ринку в Україні обговорять 3—4 березня на XІІІ Міжнародному молочному конгресі — ключовій події молочної галузі України.

Газета "Вечірня Полтава"
Переглядів: 6 | Коментарів: 1


Додати новий коментар

Зображення користувача Umijrx.

rocaltrol 0.25 mg sale <a href="https://rocaltrtn.com/">calcitriol online order</a> purchase rocaltrol online