Полтава приєдналася до ініціативи зі зменшення вартості опалення на 30 відсотків

 

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук на своєму «Telegram»-каналі повідомив про приєднання По-лтави до ініціативи з перегляду тарифів на тепло. Усього у своєму «пості» від 29 грудня він зазначив 20 міст. За його словами, сума в платіжках зменшиться до 30%, тож жителі міст зможуть заощадити майже третину від суми в старих платіжках. Прем’єр закликав міських голів оперативно здійснити все необхідне, щоб ціна на тепло знизилася вже з першого місяця 2020 року.

Олексій Гончарук також підрахував, що вартість середньої платіжки має зменшитися на 300—400 грн. Якщо врахувати, що середня ціна обігріву квадратного метра житлової площі становить 30 грн., то нескладний розрахунок показує: здешевлення платіжки на 300 грн. можливе для квартири площею близько 45 кв. м, на 400 грн. — площею близько 60 кв. м.

У свою чергу голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов ще 28 грудня повідомив, що з ініціативи облдержадміністрації на Полтавщині буде знижено тарифи на теплоенергію. За його словами, рішення про зменшення тарифів набуде чинності після того, як будуть прийняті відповідні рішення на рівні обласної ради та виконкомів міст обласного підпорядкування.

— Оскільки перерахунок стосуватиметься грудневих платіжок, за якими багато людей вже сплатять за спожиті послуги, то переплата буде зарахована або на погашення наявних боргів (якщо такі є), або спрямується на зарахування у платіж наступного періоду, — пояснили в Полтавській облдержадміністрації.

Підставою для такого рішення стала Постанова Кабміну № 1082 «Деякі питання нарахування (визначення) плати за теплову енергію та послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води для споживачів у зв’язку зі зміною ціни на природний газ» від 24 грудня 2019 року. Постанова вносить зміни в Правила надання послуг із централізованого опалення: у разі прийняття теплопостачальною організацією (виконавцем послуг із централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води) рішення щодо зміни розміру нарахувань за теплову енергію, послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води споживачам у зв’язку зі зміною для них ціни на природний газ протягом опалювального періоду 2019/2020 років (без урахування зміни тарифів на послуги з транспортування та розподілу природного газу, торговельної надбавки (націнки) постачальника), відповідні зміни (починаючи із нарахувань за грудень 2019 року) позначаються щомісяця у платіжних документах споживачів, надісланих у місяці, що настає за розрахунковим періодом.

Новий механізм, який дає змогу органам місцевої влади здійснити перерахунок, викликаний здешевленням природного газу, який використовується підприємствами теплокомуненерго для вироблення тепла. У грудні 2018 року тисяча кубометрів газу коштувала для комунальників 7 482 грн., рік потому — 5 132 грн. За словами Прем’єра, у тарифі на опалення 75% становить ціна на газ. Хоча сама постанова Кабміну є не обов’язковою, а рекомендаційною.

Енергоексперт Валентин Землянський прокоментував ініціативу уряду так:

— Рішення влади правильне, але запізнилося мінімум на три місяці. Треба було взятися за тарифи ще у вересні, коли був сформований новий Кабмін і стало відомо, що газ коштує не 8 500 грн. за 1 000 куб. м, виходячи з якого розраховані тарифи, а 6 160 грн. Треба було у вересні зафіксувати ціну на газ на весь опалювальний сезон, про що попереджали експерти. Тоді Нацкомісія з регулювання енергетики та компослуг (НКРЕКП) на підставі постанови Кабміну встановила б законодавчо нові, більш низькі, тарифи на тепло для кожного теплокомун-

енерго. І Кабміну не довелося б тепер переходити на ручне управління — ухвалювати постанову, що має рекомендаційний характер, а Прем’єру — умовляти мерів «Христа ради» виконати цю постанову, щоб зменшити суми за тепло в платіжках.

Поки експерт прогнозує, що перерахують лише суми в платіжках за грудень, і то не факт, що оплата за тепло зменшиться на 23%. Що буде в січні і далі — незрозуміло. І навряд чи можливий перерахунок «заднім числом» за жовтень і листопад. Зробити це не дає змоги ані законодавство, ані фінанси, бо всі «зайві» гроші з рахунків КП «Комуненерго» спрямовуються на погашення їхніх боргів перед «Нафтогазом» за спожитий раніше газ.

До того ж НКРЕКП наразі обговорює ініціативу новоствореного підприємства — ТОВ «Оператор ГТС України» (виділена зі структури НАК «Нафтогаз України» компанія, яка відповідає за прокачування газу магістральними трубопроводами) — щодо підвищення тарифів на транспортування палива. У компанії пропонують підвищити тарифи в середньому учетверо: для внутрішніх точок входу — з 91,87-х до 320,77 грн. за 1 000 «кубів», для внутрішніх точок виходу — зі 157,19-х до 735,36 грн. за 1 000 «кубів». Ще раніше підвищення своїх тарифів у 1,6—2,2 раза ініціювали підприємства, які управляють газорозподільними мережами. Фахівці підрахували, що після прийняття таких тарифів 1 000 кубометрів газу подорожчає на 1 000 грн.

Окрім цього, тарифи для «Полтаватеплоенерго» встановлюють не місцеві органи самоврядування, а НКРЕКП. А теплоенерго поки з приводу озвучених ініціатив нічого не зазначає, можливо, очікуючи конкретних роз’яснень від уряду, повідомляє «Полтавщина».

Газета "Вечірня Полтава"
Переглядів: 10 | Коментарів: 1


Додати новий коментар

Зображення користувача Ztgmnl.

order calcitriol online cheap <a href="https://rocaltrtn.com/">order rocaltrol 0.25 mg generic</a> buy calcitriol 0.25mg