«Газпром» програв суд Україні: у «Нафтогазі» заявили про повну перемогу

 

Україна виграла апеляцію у Стокгольмському арбітражі стосовно «газової» справи проти російського «Газпрому». Про це повідомив виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко у «Facebook». «Ми виграли апеляцію за першою скаргою «Газпрому» на рішення Стокгольмського арбітражу!» — написав Вітренко.

Росія намагалася оскаржити рішення, за яким «Газпром» змусили виплатити «Нафтогазу» 2,56 млрд. доларів (а також відсотки), але програла. «Відхилено апеляцію «Газ-

прому» на окреме рішення, винесене у Стокгольмі 31 травня 2017 року. До того ж у тому рішенні повністю скасовувалися вимоги «Газпрому» щодо «бери або плати», — уточнили у «Нафтогазі».

Рішення щодо контракту на поставку природного газу виносили у два етапи. Окреме рішення винесене 31 травня 2017 року, яке «Газпром» і оскаржив 7 листопада 2017 року. Однак ця апеляція була нещодавно відхилена.

Зобов’язали платити відшкодування

Також «Газпром» тепер має заплатити Україні понад 1 млн. євро компенсації за судові витрати. Про це йдеться у рішенні апеляційного суду округу Свеа у місті Стокгольм, неофіційний переклад якого опублікував Юрій Вітренко. «Газпром» має компенсувати «Нафтогазу» витрати на судовий процес у розмірі 1 021 774,26 євро та 

1 млн. 650 тис. грн., з яких 1 млн. — юридичні витрати, а також сплатити відсотки відповідно до секції 6 Акта про відсотки на ці дві вищезазначені суми з моменту винесення рішення суду і до моменту здійснення оплати», — ідеться у рішенні суду.

Також апеляційний суд відхилив запит «Газпрому» щодо компенсації витрат на судовий процес і не дозволив йому засекретити результати справи. А ще судді вказали, що це рішення не можна оскаржити. «Які ще потрібні докази, що наші вимоги не є «абсурдними», що рішення Стокгольмського арбітражу є обгрунтованими і що «Газпрому» їх треба просто виконувати?», — додав Вітренко.

Попереду ще два судових етапи

Глава правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв у «Facebook» повідомив, що апеляційний суд округу Свеа відхилив апеляцію «Газпрома» на перше із трьох рішень Стокгольмського арбітражу. Попереду суди з приводу ще двох. «Усні слухання у справі за заявою «Газпрому» про оскарження другого арбітражного рішення (остаточне у справі щодо купівлі-продажу газу) має розглядатися у лютому 2020 року. Слухання з апеляції на третє рішення (щодо транзитного контракту) заплановане на осінь наступного року», — повідомив Коболєв.

Газета "Вечірня Полтава"
Переглядів: 3 | Коментарів: 1


Додати новий коментар

Зображення користувача Tnzgeu.

calcitriol 0.25 mg us <a href="https://rocaltrtn.com/">buy rocaltrol 0.25 mg online</a> rocaltrol order online