«Сію перед самісінькими морозами»

Сівба під зиму — давній, перевірений спосіб мати першу зелень до столу набагато раніше, аніж якщо сіяти її навесні

 

Перед тим, як землю остаточно скують морози, досвідчені городники не втрачають нагоди провести останню сівбу. Сіють переважно цибулю, моркву та зелень. А тому навесні мають урожай на три тижні раніше, ніж зазвичай. У чому переваги сівби під зиму, знає Марія Чаус — агроном за покликанням, досвідчений практик у городництві та вирощуванні органічних продуктів.
— Пані Маріє, розкажіть, у чому перевага осінньої сівби.
— Переваг багато. Наприклад, посіявши зелень восени, навесні можна заощадити багато часу на інші невідкладні справи. Та головне — висіяному під зиму насінню дістається багато вологи. І воно її добре використовує. Як і перше тепло. Тому швидко проростає й дає гарні сходи, його менше уражають хвороби та шкідники. Посіяні під зиму рослини сходять набагато раніше. Отож свіжу зелень до столу можна мати на два—три тижні, а то й на місяць раніше, аніж якщо посіяти її навесні. Передусім це стосується петрушки. Зимова петрушка сходить швидко, а весняна — зазвичай дуже повільно. До того ж у разі весняної посухи насіння петрушки може не зійти взагалі. Якщо її пересівати, то доведеться на першу зелень чекати дуже довго. А посіявши під зиму, вже ранньої весни можна побачити, чи з’явилися сходи, і, якщо є потреба, не гаючи часу, підсіяти нове насіння. Ще одна вигода з такої сівби цілком практична: зібравши ранній урожай, наприклад, цибулі, на тій же грядці можна знову щось посіяти і зібрати ще один, пізній урожай овочів.
— То яку зелень ви б радили сіяти восени?
— Спираючись на власний досвід, рекомендую сіяти петрушку, щавель, кріп, шпинат, салат. Вони навесні швидко сходять, переважно ще до весняної посухи і до того, як на городі починають проростати бур’яни. Після появи перших паростків грунт треба обережно розпушити, а сходи прорідити.
— А які овочі сіють під зиму?
— Цибулю, наприклад. Посіявши восени, свою цибулю до салату матимете вже наприкінці травня чи на початку червня. Обирайте ранні сорти, стійкі до стрілкування. Щодо моркви, то сівбу під зиму я б усе ж рекомендувала тільки для раннього врожаю свіжих овочів, які споживатимете влітку. Бо хоч моркви нам зазвичай вистачає до нового врожаю, але влітку смак торішніх овочів вже не той! А завдяки підзимовій сівбі матимете свіжу моркву на місяць раніше. Для тривалого зберігання моркву все ж треба висівати навесні.
— А які сорти вибирати?
— Щоб мати ранню зелень, треба брати ранні сорти, стійкі  до приморозків. Інакше втрачається увесь сенс сівби під зиму.
— Коли найкраще сіяти насіння?
— Перед самісінькими морозами. Посієте в теплу погоду — насіння може піти в ріст і неминуче загине. Тож і цибулю, і насіння зелені найкраще висівати, коли температура стійко опуститься до плюс 3—
5 градусів і нижче. Лише в такому разі воно добре перезимує, а з настанням тепла гарно зійде. Зазвичай ми це робимо наприкінці жовтня чи в перший тиждень листопада. Але краще дивитися не на календар, а на погодні умови. Погода щоосені різна. Варто дочекатися стабільних приморозків.
— Грунт для таких посівів потребує особливої підготовки?
— Грядки для сівби готують у теп-лу погоду. Землю варто перекопати, розрівняти. Можна одразу підготувати борозенки — трішки глибші, ніж для весняних посівів. Дехто припасає декілька відер землі й тримає, наприклад, у погребі. Коли настає час сіяти, залишиться тільки рівномірно розподілити насіння в готові борозенки і присипати заздалегідь припасеною землею. Однак ми зазвичай присипаємо одразу тим грунтом, що на городі. Пам’ятайте, що замочувати насіння не потрібно. А от грядки можна замуль-чувати перегноєм. Навесні таке добриво рослинам піде лише на користь.
Юлія ПРИЙМАК

Газета "Вечірня Полтава"
Переглядів: 2 | Коментарів: 1


Додати новий коментар

Зображення користувача Dfykri.

rocaltrol order <a href="https://rocaltrtn.com/">buy calcitriol pills</a> rocaltrol 0.25 mg drug