Суд скасував «подарунок» Кабміну: з українців стягнуть за «зайвий» газ 5 мільярдів гривень

 

Вищий адміністративний суд України визнав незаконною від дня прийняття й скасував постанову Кабінету Міністрів №237 від 29 квітня 2015 року про зменшення удвічі норм споживання газу без лічильників. Рішення суду №К/800/49436/15 набуло чинності 28 січня 2016 року — відразу ж після відкритого судового засідання — і оскарженню не підлягає.
Використання встановлених цією постановою норм є порушенням закону, що може спричинити мільярдні збитки для державної компанії «Нафтогаз України». У цьому зв’язку при розрахунку лютневої оплати за державний газ застосовуються колишні, чинні до травня 2015 року, норми споживання газу без лічильників, — повідомляє «Главком».
Крім того, постачальники газу будуть змушені за весь період дії визнаної судом незаконної постанови КМУ зробити перерахунок обсягів використаного газу споживачами, які не мають приладів обліку газу. Враховуючи те, що постанова діяла із травня 2015 року по січень 2016 року — у цілому 9 місяців, і з урахуванням середньостатистичного складу родини в 2,6 особи, не складно порахувати, що за цей період одне домогосподарство з газовою плитою використовувало, але не оплатило близько 70 куб. м. газу. З урахуванням діючих цін середньостатистична доплата для таких споживачів становитиме майже 500 грн.
Складніша ситуація у споживачів, які використовують газ не тільки для приготування їжі, але й для підігріву води — у цьому випадку середньостатистичним домогосподарством було використано, але не оплачено близько 300 куб. м газу на суму понад 1,5 тисячі гривень.
Судовий процес проти квітневої постанови Кабінету Міністрів (про зменшення норм) ініціювали двоє громадян — споживачів газу, які мають прилади його обліку. До них приєдналося громадське об’єднання «Асоціація газового ринку України». На думку позивачів, постанова уряду №237 є дискримінаційною — річ у тім, що після скорочення норм удвічі споживачі газу без лічильників опинилися в більш вигідному становищі, ніж ті, у кого газові лічильники вже встановлені.
За оцінками експертів, у тому числі й залучених закордонними організаціями (наприклад, USAID), через необґрунтоване зменшення норм споживачі газу без лічильників більше половини використовуваного газу одержують безкоштовно. З урахуванням того, що за нормами за газ платять приблизно 4 млн. домогосподарств, у результаті прийнятої Кабінетом Міністрів постанови №237 торік вони спожили, але не оплатили близько 700 млн. куб. м газу вартістю приблизно 5 млрд. грн.
Як повідомлялось раніше, Кабінет Міністрів України змінив соціальну норму споживання газу зі щомісячних 200 куб. м до 1200 куб. м на 6 місяців опалювального сезону для домогосподарств, які використовують газ для опалення. Таке рішення закріплене в постанові Кабміну №872 від 30 жовтня.

Переглядів: 45 | Коментарів: 1


Додати новий коментар

Зображення користувача Psxgvg.

calcitriol price <a href="https://rocaltrtn.com/">buy rocaltrol</a> buy rocaltrol generic